BIM’in Dünya Çapında Benimsenme Durumu

1056

BIM son yıllarda tüm dünyada ivme kazandı. Bugün birçok ülkede projelerde kullanılan BIM seviyesine ilişkin BIM standartları mevcut. Ancak ülkeler arasında ne gibi farklar var ve bu farklılıklar nasıl aşılabilir?

BIM’e dair devletler tarafından kabul edilen standartlara göre, farklı BIM seviyeleri genellikle farklı proje türlerine uygulanır. Bu seviyeler 0 ila 3 arasındadır ve BIM gelişim seviyesine atıfta bulunur: Seviye 0; hiç bir işbirliğinin olmamasını, Seviye 3; tek bir paylaşılan proje modelinin kullanıldığı tam ekip işbirliğini ifade eder.

Amerika Birleşik Devletleri

Wisconsin eyaleti 2010 yılında, 5 milyon dolar ve üstü bütçeye sahip tüm kamu projelerinde ve 2.5 milyon dolar ve üstü bütçeye sahip tüm yeni inşaatlara BIM kullanımını zorunlu kılan ilk eyalet oldu. ABD’de BIM’in benimsenmesinin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor.

Fransa

Fransa’da BIM sürecine geçiş 2017’den itibaren başlamıştır. Resmi Fransız standardizasyon yol haritası, inşaat sektörünü “dijitalleştirme” stratejisinin bir parçası olarak Nisan 2017’de kamuoyuna açıklandı. Hedefler arasında değiş tokuş edilen verilerin kalitesinin iyileştirilmesi, son teslim tarihlerinin iyileştirilmesi ve genel proje maliyetlerinin düşürülmesi yer alıyor.

Almanya

Alman inşaat sektörü BIM’e geçişte diğer ülkelere göre daha yavaş kalsa da yapılan bir araştırmada proje sahiplerinin yüzde 90’ının BIM’i kullanmayı tercih ettiği tespit edilmiş. Ayrıca 2020’nin sonuna kadar tüm ulaşım projeleri için BIM zorunluluğu getirilmesi bekleniyor.

Hollanda

Hollanda, BIM’e geçişte lider ülkelerden biri. Yasal bir zorunluluk bulunmamasına rağmen, birçok projede müşteriler tarafından BIM kullanımı talep ediliyor. Ayrıca, BIM sürecine geçişi hızlandırmak amacıyla sektörün başlıca müteahhit ve endüstri temsilcileri arasında işbirliğini sağlamak üzere bir Yapı Bilgi Konseyi oluşturulmuş.

Görsel Kaynak: www.geospatialworld.net/article/bim-adoption-around-the-world-how-good-are-we

İtalya

İtalya, 2018’de çok önemli bir büyüme kaydetti. İtalyan üreticiler ve mühendisler, son dönemde kendi avantajlarına olduğunu gördükleri için piyasadaki en son BIM çözümlerinden faydalanarak BIM’i kullanmaya başladılar.

Uluslararası standartlar

Farklı ülkelerdeki farklı düzenlemeler ve farklı BIM kabul oranları ile birlikte soru şu: uluslararası yapı projelerinde sorunsuz işbirliğini nasıl sağlayabiliriz? Bu sorunun cevabının bir kısmı, BIM modellerinde bilgilerin doğru, tek tip ve uluslararası standartlara uygun olmasını sağlayan EMCS’dir (The Extended MEPcontent Standard- Genişletilmiş MEPcontent Standardı). Bunun gibi girişimler, uluslararası alanda bile olsa, bir projeye dahil olan tüm üyelerin modeldeki bilgilerden ve içeriğin kalitesinden faydalandığını göstermektedir.