OVE Projesi: 170 Metre Yüksekliğindeki BIM Adam

1203

Arup, 1946 yılında Ove Arup tarafından kurulan ve dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren İngiltere merkezli bir inşaat firması. 1982’den bu yana ülkemizde de faaliyet gösteren firmanın Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ve Ankara Niğde karayolu yapımı gibi bir çok projesi var.

Arup firmasının Tekla yazılımı ile tasarladığı ve kurucularının adının verildiği OVE projesi ise, inşan şeklinde oluşu ve 170 metre uzunluğuyla çok dikkat çekici bir proje.

OVE Projesi

2014 yılı çalışmalarına ait olan, insan anatomisinin sanal bir kopyası olan OVE Projesi, Bina Bilgi Modellemesinin potansiyelini göstermesi açısından oldukça önemli. Başlangıçta, demiryolu ağları veya yerçekimine meydan okuyan gökdelenler gibi bina ortamlarına yaratıcı yaklaşımıyla bilinen Arup tarafından dahili bir proje olarak başlayan proje, çok daha büyük ve başlangıcından farklı bir noktaya evrilmiş durumda. Tam çelik iskeleti üzerinde 170 metre yüksekliğinde duran OVE; nefes alıyor, terliyor, acıkıyor, aynı zamanda bir kalbi ve beyni de var. OVE’nin varsayımsal memleketi Las Vegas ve büyüklüğü Arup’un Gherkin gibi yüksek projeleriyle yarışırken, büyük Giza piramidi onun omzuna zar zor dokunur.

OVE, bir bina olarak ticari ve konut yapılarının bir karışımıdır. Bacakları konut dairelerine, gövdesi ticari ofisler ile gözlem masalarına ve kafası ise kontrol merkezi ile yönetim kurulu odasına ev sahipliği yapar. Bu proje, BIM’in ayrıntılı projelere, sıradışı tasarımlara ve benzersiz estetik yapılı inşaat projelerine uygulamanın bir çok güzel bir örneğidir.

Arup firması, OVE’nin tam yapısal iskeletini temsil eden oldukça karmaşık çelik yapının doğru modellenmesi için, inşaat projelerinde olduğu gibi Tekla yazılımını kullanmayı seçti.

OVE’nin Ayakta Durmasını Çelik İskelet Sağlıyor

OVE, iki ana prensip göz önünde bulundurularak oluşturuldu. Öncelikle, OVE’nin geometrisi mümkün olduğunca insan anatomisine benzer tutuldu. İkinci olarak, gerçek hayatta da tekrar kullanılabilir olan BIM yazılımı ve süreçlerinin kullanımı tercih edildi. Böylece OVE, insan vücudunun bir kopyasından daha fazlası haline geldi: Solunum ve dolaşım sistemlerini temsil eden veri bakımından zengin MEP sistemleriyle donatılırken, mimari ve doğru yapısal çıktılar göz alıcı bakışlar kazanmasını sağladı. Bunları başarabilmek için, iş akışında ihtiyaç duyulan diğer araçların seçimini sınırlamayan bir yazılım kullanmak gerekliydi.

Ana organlarını korumak ve 170 metre duruşuyla gururlu dik duruşunu sağlamak için, OVE’ye bacakları, bel ve omurgasıyla birlikte yapısal bir çelik iskelet oluşturuldu. İnsana benzeyen statik bir bina yaratmadaki kilit zorluk, gerçek insanların hareket yoluyla korudukları dengeyi OVE için de oluşturabilmekti. OVE’nin yükseklikten tabana boyut oranı, gökdelenlerden çok daha küçük olup bu durum, tüm kasların, kemiklerin ve bağların nasıl bir arada çalıştığını göstermekte ve aynı zamanda bunları yapı elemanlarına dönüştürmektedir.

OVE’nin iskeletini eski kavramsal modelden detaylı tasarıma dönüştürmek, iki mühendis ve iki teknisyenin yaklaşık iki hafta boyunca çalışmasını gerektirdi. Ulaşılan tam yapısal model; tasarım işbirliğinin, kullanılan yazılımların birlikte çalışabilirliğinin ve insan formuna ve modellemesine bağlılığın bir ürünüdür.

Yapısal tasarım döngüsü dört ana aşamada gerçekleşti. Başlangıç noktası, bir nokta bulutu oluşturmak için insan modelinin lazerle taramaktı. Bunu yapısal analiz aşaması takip etti, ardından Arup doğru, teslim edilebilir bir Bina Bilgi Modeli oluşturmaya başladı.

Arup firması BIM Müdürü Jonathan Lock’a göre, proje ekibi, jenerik modeli maliyet ve zaman açısından verimli bir şekilde üretim amaçlarına uygun bir Yapı Bilgi Modeline dönüştürebilecek bir çözüm arıyordu. Sonuç olarak, OVE’nin iskeletini fabrikasyona hazır ayrıntı düzeyinde yapı elemanlarına dönüştürmek için Tekla yazılımına döndüler. Arup, Tekla’nın hedeflerine ulaşmak için mükemmel bir seçim olduğunu düşünüyor.

Kaynaklar: tekla.com/references/project-ove-arups-170-meter-tall-bim-man