Kore Robot Bilimi Müzesi

904

Seul’de yeni bir Robot Bilim Müzesi inşa etmek için BIM süreci ile desteklenen robotik üretim ve 3D baskı tekniklerinin birlikte kullanımı planlanmaktadır.

Seul Büyükşehir Belediyesi, halkı robotlar hakkında eğitmek için 22 metre yüksekliğinde bir müze binası yapacak ve bu binanın inşaat aşaması, çeşitli robotik ve drone tekniklerinin uygulanmasına sahne olacak.

Tasarım yarışmasını kazanan Türk Mimarlık ofisi Melike Atınışık Architects  tarafından tasarımı yapılan projede, çift kavisli beyaz giydirmeyi kurmak, şekillendirmek ve cilalamak için altı eksenli üretim robotlarının kullanımı öngörülmektedir. Müzenin, kavisli cephesinin monte işlemleri robotlar tarafından yapılacak.

Daha büyük üretim robotları, müzenin etrafındaki beton peyzajı 3D olarak basacak; buna ek olarak, dronlar otomatik “proje yöneticileri” gibi davranarak sahadaki ilerlemeleri tarayacak ve robotik inşaat araçlarını kontrol edecek.

Konsept tasarımı BIM’de üretilen projede, inşaat mühendisi, cephe mühendisi, MEP yüklenicisi ve sürecin diğer paydaşlarının koordinasyonun yanı sıra tesis içi prefabrikasyon ve robotik teslimatı yerinde yürütmek için gerekli işbirliği sağlanmış olacak.

Istanbul’da futuristik formu ile 369m boyunca yükselen Istanbul TV ve Radyo Kulesi projesininde mimarı olan Melike Altınışık projeyle ilgili şu değerlendirmelerde bulunmaktadır:

Akıllı robotları yerinde kullanmayı planlıyorsanız, tek bir veri kaynağı oluşturmak için BIM hayati öneme sahip. BIM verilerinin metal kaplama tabakalarını bükerken robotlara kılavuzluk etmesi ve panelin kurulumu için robotik konstrüksiyon metodolojisinin bir parçası olarak inşa edilmesi muhtemel. Geleneksel olarak, projeler eksik ya da yanlış bilgilerden muzdariptir; bu da gecikmelere ve yapılan çalışmaların yenilenmesine neden olur. BIM ile tek bir veri kaynağı oluşturulmasındaki fikir, fiziksel olarak sahaya inşa etmeden önce projeyi neredeyse önceden inşa etmektir. Piyasadaki mevcut robotlar altı metreye kadar ulaşabilir, ancak daha uzun birimler önümüzdeki birkaç ay içinde kullanılabilir. Robotların cephenin daha yüksek bölümlerine ulaşmasını sağlamak için platformlara ihtiyacımız var, ancak üretim robotlarını kullanarak yaklaşık 22 metre yüksekliğinde bir yapı mümkün.”

Müze, MAA’nın robot konstrüksiyondan yararlanan ilk projesi. Ancak konuyla ilgili akademik araştırma tamamlanmış ve  elde edilen bilgiler İstanbul Çamlıca TV ve Radyo Kulesi inşaatı sırasında kullanılan ileri tekniklerin tasarlanmasına yardımcı olmuş.

Görsel Kaynaklar: Melike Altınışık Architects (MAA)