Paris’teki mimari güzelliğin ve tarihin en ikonik sembollerinden biri olan, Notre-Dame Katedrali‘nde renovasyon çalışmaların yapıldığı bölümde 15 Nisan 2019 Pazartesi günü yaşanan yangın sonucu, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan ve yapımı yaklaşık 200 yıl süren 850 yıllık katedral birkaç dakika içinde kısmen tahrip oldu.
Notre Dame’ın içindeki eşyaların çoğu, yangına müdahale eden 400 kadar itfaiyeci tarafından kurtarılırken, Katedralin 1860 yılında inşa edilen çan kulesi yangın sırasında düştü. Ayrıca, 1160 yılına kadar uzanan, kendi türünde dünyanın en eski örneklerinden biri olan ahşap çatısı da büyük hasar aldı.
Görsel Kaynak: http://fortune.com/2019/04/16/notre-dame-digital-scan/
Yaşanan bu yangın Katedrali seven herkes için çok üzücü olsa da, Fransa’nın Notre Dame Katedrali’ni yeniden inşa etmeye ahdetmesi ve bugünün inşaat teknolojisi ile bu mimari güzelliğin eski ihtişamına kavuşmasının kısa zamanda mümkün olması insanları ümitlendirdi.
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ve 3D lazer tarama teknolojisinin kombinasyonu ile büyük katedralin yeniden inşa ve restore edilmesi daha hızlı ve kolay olacak.
Mimari tarihçi Andrew Tallon, 2015 yılında tüm katedrali haritalandırmak için bir 3D lazer tarayıcı kullanmış ve dijital formatta Katedralin o anki halinin tam bir görüntüsünü yaratmış. Bir nokta bulutu olarak adlandırılan bu ayrıntılı tarama, tüm bina ve restorasyon projesinin temelini oluşturacak. Oluşturulan dijital yapı binanın tam olarak neye benzediğini, iç ve dış yapısı itibariyle son halinin nasıl olacağını gösterebildiğinden yeniden inşa sürecine katılan herkesin koordineli ve müşterek bir çalışma yürütebilmesini sağlayacak.
Görsel Kaynak: https://realitycapture.group/category/scan-to-bim/
3D Tarama Notre Dame’i nasıl kurtacak?
Nokta Bulutu teknolojinin kullanımı üç aşamada gerçekleşiyor. İlk olarak tüm alanın bir 3D lazer tarayıcı ile taranması gerekiyor. Ardından, tarayıcının oluşturduğu nokta bulutunun bu verilerin işlenerek Nokta Bulutu haline getirilmesini sağlayan yazılımlara aktarılıyor ve son olarak Nokta Bulutu halinde dışa aktarılan verilerin BIM sistemine aktarılıp üç boyutlu nesneler haline getirilmesi işlemlerinin yapılması gerekiyor.
Tallon, 2015 yılında yaptığı çalışma ile birinci ve ikinci adımları tamamladı. Böylece Katedralin restorasyonunu yapacak ekiplerin çok ileri bir noktadan çalışmaya başlaması mümkün olacak.
3D tarama, hem yeni inşaatlarda hem de tadilatlarda veya restorasyon projelerinde rutin olarak kullanılmaya başlanan bir teknoloji. Restorasyondan önce bir yapının taranması, mevcut yapı elemanlarının görünümünü kaydetmeye ve korumanıza yardımcı olur. Bu taramalardan oluşturulan kapsamlı 3D yapı modelleri, yeni bir yapının ayrıntılarının planlanmasına katkı sağlar. Ayrıca tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması açısından, bu yapıların mekansal ve fiziksel bilgilerinin kaydedilerek görevlilerin ortaya çıkacak sorunları tespit etmesine ve çözüm bulmasına da yardımcı olabilir. Notre Dame Katedrali’nin uğradığı zarar üzücü olsa da, modern inşaat teknolojisinin etkin kullanımının ünlü bina için zamanın geri döndüğünü fark etmek heyecan verici. BIM ve 3D lazer tarama teknolojisi sayesinde, Katedralin eski görkemine kavuşmasını dört gözle bekliyoruz.
Katedralin, Lazer tarama işlemleri ile daha fazla bilgiye aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz: