Imerso’nun 3D Tarayıcısı ve BIM Yönetim Aracı

906

Oslo merkezli Imerso şirketi, kendi adını verdiği BIM (bina bilgi modellemesi) ve 3D görüntüleme yazılımı ile ilgili yeni ayrıntıları açıkladı.

İnşaat sektörü için dijital çözümler geliştirmeye odaklanan Imerso’nun bu yazılımı, bir şantiyenin web tarayıcınız üzerinden taranmasına ve izlenmesine olanak sağlıyor. Imerso tarafından “şantiyenin akıllı bir dijital ikizi” olarak tanımlanan uygulamada kullanıcılar, BIM modellerini, programlarını ve iş paketlerini Imerso’nun web tabanlı platformuna yükleyerek otomatik izleme hedefleri belirleyebiliyorlar.

Yapım sürecini takip etmenin yanı sıra, Imerso’nun hataları ve olası gecikmeleri gerçekleşmeden önce tespit edebileceği de belirtiliyor. İnşaat sürecinde herhangi bir sapma tespit edilirse, yazılım ekip üyelerini konuyla ilgili otomatik olarak uyarabiliyor. Şirkete göre, Imerso her türlü 3D tarayıcıyla uyumlu olup bina sitesi taranırken gelen şantiye verilerini otomatik olarak kaydedebiliyor. Yani ekibiniz bir 3D tarayıcıyla şantiyede gezinirken siz ofiste oturup gelen verileri eşzamanlı olarak izleyebiliyorsunuz.

Imerso’nun kurucu ve CEO’su olan Frederico Valente, yazılımlarının özellikle kullanıcılar için ne kadar sade olduğunu vurgulayarak bu durumu; “Bu cihaza bakın, bir düğmeye basıyorsunuz ve kalanını kendisi yapıyor, ardından istediğiniz veriler size geliyor. Yani bir tarama yaptınız ve her şey elinizde, yapmanız gereken başka bir şey yok.” sözleriyle özetliyor.

Imerso ile şantiye verilerinin üç boyutlu olarak elde edilmesi aynı zamanda yapım sürecinin çeşitli aşamalarının doğru bir şekilde belgelenmesini de sağlıyor. Şirket, Imerso’nun orijinal yapı planlarında yapılan değişiklikleri sürekli olarak karşılaştırabileceğini de belirtiyor. Böylece bir yandan her şeyin planlandığı gibi gidip gitmediğini kontrol etmek diğer yandan da ekibinizin saha performansını değerlendirmek mümkün olabilir. Imerso, yapılan her değişikliği kaydettiği ve geriye dönüp bunların kayıtlarına bakılmasına olanak tanıdığı için, kişiler arası anlaşmazlıklar veya yanlış anlaşılmalar gibi insan kaynaklı bazı hatalardan kaçınma konusunda yardımcı olabilecek bir yazılım.

Şirket, mobil 3D tarama uygulamasının yanı sıra Imerso’yu kullanmanın, elde edilen herhangi bir 3D verisinin doğru bir şekilde ölçülmesine olanak sağladığını ve kullanıcıların müşterek çalışırken 3D taramaların üzerine ek açıklamalar yazabileceklerini belirtiyor. Elde edilen bu 3D veriler ayrıca, sanal ortamda şantiyenin gösterilmesini sağlayarak, iş sahiplerinin istedikleri zaman şantiyeyi denetlemelerine olanak tanır. Imerso ile elde edilen veriler açık standart formatlar kullanılarak diğer CAD çözümlerine aktarılabiliyor.