Revit Eklentisi: pyRevit

858

Bu seferki eklenti başlığında, oldukça kullanışlı olan vazgeçemeyeceğiniz bir araçtan bahsedeceğiz. Üstelik ücretsiz olarak sunulan, farklı özellikleri ile çalışmalarda inanılmaz zaman kazandıran bu araç pyRevit eklentisi. pyRevit,  Ehsan Iran-Nejad tarafından kişisel olarak geliştirilen ve GitHub  aracılığıyla paylaşılan bir eklenti.

Eklenti içerisinde, her biri farklı işlemleri gerçekleştiren çok sayıda komut bulunmaktadır. Bazılarından aşağıda örnekler verilmektedir. Komutların üzerine geldiğinizde, Revit’te olduğu gibi, komutun ne işe yaradığına dair açıklayıcı bilgiler verilmektedir. Grafik olarak modern ve şık bir ara yüze sahip eklentinin kullanımı da basit bir şekilde tasarlanmıştır.

Wipe

Revit’te dosya içini temizlemek için purge komutunu kullanmaktadır. Ama bu komut, kullanılmayan filtreler, görünümler, şablonlar vb. kısımlarda herhangi bir temizlik yapmamaktadır. Wipe komutu ile dosyada daha derin temizleme işlemlerinin yapılması sağlanır. Filtreler, Alanlar, Çizime CAD yazılımlarından alınmış çizgiler, Odalar, Paftalar, Pattern ler, Görünüm Şablonları vb. daha pek çok alanda temizlik işlemi yapabilirsiniz.

Isolate

Isolate komutu pek çok araçta seçili nesne dışında kalanları saklayarak, sadece seçili nesnenin görünmesini sağlar. Revit, seçili eleman ve kategoriye göre, izole etme seçeneği sunar. pyRevit ISOLATE komutu ise, daha geniş özelliklerde izole etme seçenekleri sunar.

Select

Proje çizimleri yapılırken, en fazla kullanılan komutlar arasında seçme işlemleri gelir. Farklı özelliklere göre nesneleri seçip, toplu işlemler yapmak işlemleri kolaylaştırmaktadır. pyRevit, Select sekmesinde, farklı seçme seçenekleri sunmaktadır. Örneğin, poz verilmemiş nesneleri topluca seçilmesi, tüm yazıların seçilmesi, familya özelliklerine göre seçim, seçili olmayanları seç vb. seçenekler sunmaktadır.

Orient View To Face

Revit te modeli, sağ, sol, alt, tepe, vb. yön bakış açılarından, yada bakmak istediğimiz yönde kesit veya cephe görünümü ekleyerek görebiliriz. Orient to view, komutu seçilen yüzeye, karşıdan bakılmasını sağlar. Cephe bakış yönlerine göre doğrusal olmayan yüzeyler seçilerek, o yüzeye hızlıca karşıdan bakılması sağlanır.

Who did that?? (Bunu Kim Yaptı!)

Farklı kişilerin aynı dosya da çalıştığı zamanlara karşılaşılan sıkıtlar da artmaktadır. Yapılan hatalar kullanıcılar tarafından kabul edilmeyerek, karşı taraf suçlanır. Revit workset özellikleri ile bu alana yeni özellikler getirmiştir. pyRevit Bunu kim yaptı komutu ile de, yapılan değişikliklerin kim tarafından yapıldığını görebilirsiniz.

Pafta ayarları, Pafta revizyonları, Baskı ayarları, Modele eklenmiş dosyaları görme, CSV formatlı tablo alma ve aktarma, Pattern tanımlama, yeniden numaralandırma özellikleri ve daha pek çok çalışmaları hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı komutlar içeren pyRevit, mutlaka incelemeniz gereken eklentilerden biridir.

Kurulum

GitHuB kanalından, kurulum dosyalarını indirebilirsiniz.

İndirilen dosyayı ilerle seçenekleri ile devam ettiğinizde, otomatik olarak kurularak, pyRevit sekmesi açılacaktır.