Avrupa Birliği BIM Görev Grubu – BIM El Kitabı

652

Avrupa Birliği BIM Görev Grubu, Avrupa Komisyonu tarafından bir finansman çağrısı kapsamında ortak olarak finanse edilen bir proje olarak, inşaat sektörünün dijital dönüşümü kapsamında kamu hizmetlerinde maliyetin düşürülerek hizmet kalitesinin artırılması amacıyla kurulmuştur.

Aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya’nın da olduğu toplam 21 AB üyesi ülkenin kamu kuruluşları projeye dahil olmuştur.

Söz konusu projenin baş koordinatörü İngiltere Hükümeti İş, İnovasyon ve Beceriler Departmanı olup, Grubun bir başkanı, bir yönlendirme komitesi ve yönlendirme komitesine danışmanlık yapan bir genel kurulu vardır.

Çalışma Grubu özellikle kamu sektörü çalışanlarına ve kamuya iş yapan tedarikçilere BIM’in tanıtımı ve uygulamada dikkate alınması gereken ilkeleri içeren bir el kitabı hazırlanmasına odaklanmıştır.

Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanan el kitabı İngilizce olarak ‘Handbook for the introduction of Building Information Modelling by the European Public Sector’ başlığıyla yayınlanmış ve daha sonra birçok dile tercüme edilmiştir. Türkçe’ye çevirisi ise Mimarlar Yağmur BEŞER, Övünç TARAKÇIĞLU ile İnşaat Mühendisi Alper BEŞER tarafından yapılmıştır.

Avrupa Kamu Sektörü tarafından Yapı Bilgi Modellemesinin tanıtımı için El Kitabı başlıklı çalışmanın amacı şu şekilde tanımlanmıştır:

‘Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), inşaat sektörünün ve insan ürünü çevrenin dijital dönüşümünün merkezinde yer almaktadır. Avrupa genelinde ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve kamu tedarikçileri, BIM’in değerini maliyet, kalite ve politika hedefleri için stratejik bir katalizör olarak kabul etmektedir. Birçoğu inşaat sektörü, kamu mallarının teslimi ve operasyonlarındaki ekonomik, çevresel ve sosyal yararları güvence altına almak için BIM’in kullanımını teşvik ederek proaktif adımlar atmaktadır. Bu el kitabı, BIM’in daha geniş bir şekilde tanıtılması yoluyla, hükümetler ve kamu işverenleri ekonomik büyümeyi ve rekabet gücünü artırmaya yönelik artan zorluklara yanıt verirken, kamu sermayesine değer katmaktadır.’

80 sayfadan oluşan AB BIM El Kitabı birçok farklı konuyu ele almaktadır.

Genel Rehber bölümünde;

  • BIM’in kamu sektörüne ve kamu müşterisine sunduğu değer önerisi
  • nedir?
  • Neden BIM’in geniş çapta benimsenmesinin teşvik edilmesi konusunda kamu sektörü kuruluşları başı çekmektedir?
  • BIM’in uygulanması konusunda genel Avrupa yaklaşımının benimsenmesinin faydaları nelerdir?
  • Devletler ve kamu kuruluşları BIM’i stratejik düzeyde nasıl tanıtıyorlar?
  • Tutarlı çalışma tarzını sağlayan bir proje düzeyinde uygulandığında BIM’in ortak tanımları nelerdir?

 

Eylem Önerileri bölümünde ise;

  • Ortak bir Avrupa stratejik yaklaşımı nasıl tanıtılabilir?
  • Ortak bir Avrupa performans düzeyi proje düzeyinde nasıl uygulanabilir?
  • Örneklere ve vaka çalışmalarına atıfta bulunarak — kamu sektörü programları stratejik ve yürütme düzeylerinde BIM’i nasıl tanıtmaktadır?

sorularına sevap aranmaktadır.

Detaylı bilgi için:

Home

AB BIM El Kitabı’nın İngilizcesine erişmek için:

http://www.eubim.eu/wp-content/uploads/2017/07/EUBIM_Handbook_Web_Optimized-1.pdf

AB BIM El Kitabı’nın Türkçesine erişmek için:

http://www.eubim.eu/wp-content/uploads/2019/05/EU_BIM_Task_Group_Handbook_Turkish.pdf