BIM ile Dünyanın En Uzun Denizaltı Demiryolu Tüneli

950

Finlandiya ve Estonya, Finlandiya Körfezi tarafından ayrılan Baltık Denizine komşu iki ülkedir.

Helsinki ve Tallinn arasında her yıl ortalama 8 milyondan fazla insan tekneyle seyahat ederken 1,2 milyondan fazla da araç hareketliliği yaşanıyor.

Körfezin iki yanını deniz altından birleştirme düşüncesi ise 1990lardan bu yana gündemdeki yerini koruyor.

Son olarak bir şirketler konsorsiyumu iki ülke arasında en iyi demiryolu tünelini inşa etmek için proje geliştirme faaliyetlerine başladı. Girişim ilk olarak Peter Vesterbacka tarafından Haziran 2016’da kamuoyuna duyuruldu. Vesterbacka, Kustaa Valtonen ile birlikte Finest Bay Area Development şirketini kurdu ve sektörden başka ortaklar da edinerek bu fikri hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Altyapı inşaat uzmanı Timo Saanio çalışmalarını anlatırken, “Sadece iki şehri birleştirmiyoruz, yeni bir ekonomik bölge, ikiz şehirler oluşturuyoruz. ” dedi. Ayrıca Saanio, projenin hayata geçmesi ile Helsinki metrosu ile Tallinn şehri arasındaki ulaşımın 30 dk dan kısa süreceğini ifade etti.

Konsorsiyum ortaklarından Jyrki Keinänen ise BIM’in proje için temel teknoloji olduğunu ve özellikle tasarım ve proje yönetimi açılarından çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Keinänen, iki şirketi bir araya getirenin de aslında BIM olduğunu, Vesterbacka ile ilk kez 2016 yılında Tekla BIM Ödülü almak için katıldıkları organizasyonda tanıştıklarını hatırlıyor.

Saanio, 103 kilometrelik açıklığı ile tünelin, dünyanın en uzun denizaltı tüneli olacağını ifade ediyor. Tünelin tasarlanması, toprak kütlelerinin yönetilmesi, adaların oluşturulması ve binaların inşa edilmesi boyutları dikkate alındığında çok büyük bir proje söz konusu. Bu yüzden projenin planlanması, yatırımcıları ve uluslararası bankaları tatmin edecek bir risk yönetim planı oluşturulması hayati öneme sahip. Dolayısıyla BIM kullanımı projenin olmazsa olmazı durumunda.

Tünel projesi şu an bölgesel planlama aşamasında. Tünelin alabileceği üç alternatif rota var. Her üç rotanın da Finlandiya ve Estonya yetkililerince çevresel değerlendirmesinin yapılması gerekiyor. Her şey planlandığı gibi giderse, tünelin 24 Aralık 2024’te açılması planlanıyor.

Kaynak:

https://www.ril.fi/en/events/infrabim-open/news-archive-2/making-the-worlds-longest-undersea-railway-tunnel-possible-with-bim.html