Nükleer Atık Temizliği Projesinde Dijital İkiz Kullanımı

516

Amerika Birleşik Devletlerinde yürütülen bir kamu projesinde nükleer atık temizliğine yardımcı olması amacıyla Dijital İkiz (Digital Twin) sistemi kullanılması kararlaştırılmıştır.

Söz konusu proje, 1989 yılında başlayan ve en az 30 yıl daha sürmesi beklenen Washington bölgesindeki temizlikten sorumlu Washington Nehri Koruma Çözümleri (WRPS) isimli kuruluş tarafından yürütülmektedir.

Nükleer atık temizliğine yardımcı olması için kullanılması planlanan bir dijital ikiz aracı, üç yıldan uzun süredir geliştirilmektedir. Dijital ikiz teknolojisinin kullanımı ile temizleme işleminin hızlandırılması, süreci yönetmek için en uygun maliyetli ve çevresel açıdan sürdürülebilir yöntemlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

WRPS’de görev analiz mühendisliği ekibi lideri Douglas Hendrickson, neden dijital ikiz kullanımını tercih ettiklerini şu şekilde açıklıyor: “Çok karmaşık süreçler yürütüyor ve büyük veri hacimlerini yönetiyoruz, ayrıca özel makineler için uzun teslimat ve onarım sürelerine sahibiz. Yıllardır kullandığımız modeller gecikme, arıza, onarım veya bakımdan sorumlu değillerdi. Bu modeller gerçek dünya koşullarını hesaba katmadığından, süreçlerin ve projelerin zaman çizelgelerini gerçekte nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı olmadılar. Daha bilinçli kararlar vermemize yardımcı olacak daha güçlü bir çalışma yöntemi istiyorduk.

Projede dijital ikiz teknolojisinin kullanımı ile bazı somut kazanımlar elde edilmektedir. Örneğin dijital ikiz tarafından sağlanan veriler sayesinde ekibin, önemli filtre iyileştirmeleri için 6 milyon dolarlık harcamaya onay alması mümkün olmuş.

Dijital ikizin çözümüne yardımcı olduğu diğer bir konu ise, tamir edilmesi yaklaşık altı ay süren atık iniş borularının dönemsel olarak bozulmasından kaynaklı problem olmuş. Yapılan analizler, fazladan bir pompaya sahip olmanın yılda 45 gün tasarruf sağlayacağını ve böylece çok ciddi miktarlarda maliyetten tasarruf sağlanacağını göstermiştir.

bimcrunch.com/2019/10/digital-twin-government-clean/