Uzun Zamandır Beklenen Uluslararası BIM Standartları Yayınlandı

1046

Yeni bir uluslararası BIM standardının uzun zamandır beklenen ilk iki bölümü yayınlandı.

ISO 19650 standartlarının bir parçasını oluşturan bu BIM standartları; bina bilgi modellemesi de dahil olmak üzere yapılar ve yapım işleri hakkındaki bilgilerin düzenlenmesi ve sayısallaştırılması, BIM kullanılarak bilgi yönetiminin sağlanması gibi konuları kapsamaktadır. Bu standartların kabulü ile PAS 1192 standart serisinden uluslararası standartlara geçiş yaşanmaktadır.

Kabul edilen uluslararası BIM standartlarının 1. Bölümü kavram ve ilkelerle ilgilenirken, 2. Bölüm mülklerin teslim aşamasını kapsamaktadır.

Standartları geliştiren ISO teknik alt komite başkanı Jøns Sjøgren, kabul edilen bu standartların BIM’in daha yaygın kullanılmasını ve daha verimli bina ve altyapı projelerine öncülük edeceğini söyledi.

ISO 19650, denenmiş ve test edilmiş İngiliz standardı BS 1192 ve kamuya açık versiyonu olan PAS 1192-2’ye göre geliştirilmiş ve kullanıcılara inşaat maliyetinde %22 ye varan tasarruf sağladığı görülmüştür.

Bu standartların uluslararası bir seviyeye getirilmesi, yalnızca küresel projeler üzerinde daha etkili bir işbirliğine ulaşmak anlamına gelmeyip, aynı zamanda her türlü inşaat projesinde çalışan mimar ve müteahhitlerin daha net ve daha verimli bir bilgi yönetimine sahip olmalarını sağlayacaktır.

Bu standartların gelecekte, operasyonel yönetim konusunda 3. Bölüm; güvenlik, dijital ortamlar ve akıllı varlık yönetimine özgülenmiş 5. Bölüm şeklinde ilerlemesi beklenmektedir.

Daha sonra, 2020 başlarında, iki tane daha uluslararası BIM standardı yayınlanması planlanıyor.

http://www.bimplus.co.uk/news/long-awaited-international-bim-standards-published/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter