Dynamo: Giriş

729

Dynamo görsel programlama ara yüzü ile kod bilgisi olmadan otomatik veya karmaşık modeller oluşturan bir araçtır. 3D modeller ile girilen parametreler arası ilişkiler kurarak parametrik modelleme yapılması sağlanır.

Dynamo Resmi Web Kanalı

Parametrik modelleme çalışmalarının artmasıyla birlikte popülerleşen Dynamo aracı kendi kendine (ayrı bir program olarak) ve eklenti olarak çalışmaktadır. Revit, Civil 3D, Alias Design, Formit, Advance Steel, araçları ile eklenti şeklinde çalışabilen yazılım, Revit ( 2019 sürümü ve sonrasında) içinde kurulu gelmektedir.

Dynamo Başlangıç

Dynamo yu açmak için, Manage > Visual Programming> Dynamo tıklanır.


New seçeneği ile yeni bir dosya açılır.

Dynamo Arayüzü

1: Standart Menü Çubuğu

Pek çok yazılımda olduğu gibi, Dosya, Görüntüleme, Ayarlar vb. komutların yer aldığı kısımdır.

2: Library/Kütüphane

Yazılım içerisinde yer alan komut ve eklentilerin görüntülendiği, bulunduğu alandır.

3: Category /Kategori

Node’ler öncelikle kategoriler olarak gruplanmaktadır.

4: Subcategory / Alt Kategori

Node’ler öncelikle alt kategori olarak daha küçük gruplara ayrılır.

5: Node

Her bir alt kategoriye göre, tekil olarak Node’ların yer aldığı kısımdır.

6: Workspace /Çalışma Alanı

Çalışmaların yapıldığı alandır.

Not: Dynamo ‘NODE’ adı verilen nesne ve değerlerin birbirleri ile bağlanmasını sağlayan, grafiksel şemalar ile çalışmaktadır.

Node’lar ile Çalışmak

Dynamo aracında, komutlar, yapılması istenilen işlemler Node’lar aracılığı ile sağlanır. Her bir komut için farklı özelliklerde Node’lar mevcuttur. Ara yüzün sol kısmında yer alan panelden, kullanılacak olan Node bulunur ve üzerine tıklandığında, çalışma alanına aktarılır.

Çalışma Örneği: ByCoorinates(x,y) node ile çalışma yapılması istendiğinde;

  1. Geometry kategorisi> Points Alt Kategorisi> Point alt kategorisinde yer alan ByCoodinates(x,y) seçilir.

2. Seçilen Node çalışma alanına eklenmiş olur.

ByCoodinates(x,y) Node’u, girilen nokta değerlerinden koordinat oluşturur. Grafiğin sol kısmında, X ve Y bağlantı noktaları vardır. Bu bağlantı noktalarına değerler girilir. Değerlerin girilmesi içinde, sayı girilen bir Node eklenmesi gerekir. Sayı girilen bir Node olan, ‘Number’ eklenir.

3. Input> Basic> Number tıklanarak, çalışma alanına alınır.

4. Node lar arası iletişim Wire denilen bağlantılar ile gerçekleştirilir. Node ları birbirine bağlamak için, küçüktür/büyüktür işaretine benzeyen kısım seçilir, bağlanması istenilen yere tıklanır.

5. Noktalardan koordinat oluşturmak için, X ve Y nokta değerlerine ihtiyaç vardır. Bu değerler Number node ile girilecektir. Dolayısıyla iki adet Number Node a ihtiyaç vardır. Input> Basic> Number tıklanarak, bir adet daha Number çalışma alanına alınır.

Not: Copy/Paste (Kopyala/Yapıştır) komutları çalışma alanında çalışmaktadır. Number Node u, tekrar eklemek yerine, copy/paste ile kopyalayabilirsiniz.

6. Number Node, küçüktür/büyüktür işareti olan kısımdan, Point.ByCoordinates Node unda yer alan, X değerine bağlanır. Aynı işlem Y değeri içinde tekrarlanır.

7. Number Node una girilen değeler ile nokta oluşturulmuş olur.

8. Oluşturulan nokta, Revit ekranında görülür ancak müdahale edilemez. Değişikliklerin Dynamo ekranında yapılması gerekir.

9. File>Save komutu ile dosyayı kaydedilir. Dosya uzantısı .dyn dir.