Revit Component Komutu

1642

Component’ler (bileşenler) genellikle mobilya ve sıhhi tesisat gereçleri gibi yerinde teslim edilen veya monte edilen yapı elemanlarını modellemek için kullanılır. Autocad tecrübeli kullanıcılar için, tefriş olarak adlandırılan elemanlar bu kısımdan eklenir. Revit yazılımda ise, family olarak tanımlanan kütüphane elemanları, bu kısımdan eklenir.

1. Revit’te Component eklemek için Architecture sekmesinden Component açılırmenüsünden Place a Component komutu kullanılır.

2. Properties penceresinde projede yüklü olan component’ler yer alır. Buradan uygun tip seçilir.

3. Önceden tanımlanmış bir component projeye yüklenmek isteniyorsa; Component komutu içerisindeyken Load Family ile istenilen component çağrılabilir.

4. Uygun tip seçildikten sonra component projede istenilen yere eklenir. Eklemeden önce Modify bölümünden Rotate after placement kutucuğunu işaretlenirse, component eklendikten sonra yönü belirlenebilir.

Kısayol: Eklenen compenenti seçip, klavyede spacebar tuşuna basarsanız, compenent yön degiştirir.

5. Eklenilen component’ler kendine bağlı olan herhangi bir nesne ile hareket ettirilebilir. Örneğin; bir duvara bitişik olarak eklenilen componentler duvar hareket ettirildiğinde duvar ile birlekte hareket ederler. Bunun için Properties penceresinden Moves With Nearby Elements kutucuğu işaretlenir.

Kullanıcı Notu: Bu özellik, ilk tasarım aşamalarında kullanılabilinir. Örneğin, mekân düzenlemesi yapıyor iseniz, duvar tefriş arası boşlukları, MEP ekipman, mobilyalar vb. arası mesafeleri ayarlayabilirsiniz. Uygulama aşamasındaki projelerde, çok kullanıcılı projelerde (aynı projede birden fazla kişinin çalışması durumunda) karışıklığa sebep olabileceği için, bu özellik fazla tavsiye edilmez.