BuildingSMART International’ın BAE Şubesi Dubai’de Açılacak

138

Dubai Belediyesi tarafından temsil edilen Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) BuildingSMART International Bölümüne ev sahipliği yapmak üzere seçildi. Böylece Birleşik Arap Emirlikleri bölgede küresel endüstri kuruluşunun bir şubesine ev sahipliği yapan ilk ülke oldu.

Binaların, tesislerin ve proje aşamalarının tasarımı için uluslararası dijital standartlar oluşturmayı amaçlayan BuildingSMART International, ayrıca sektörde kullanılan yazılım uygulamaları arasındaki bilgi alışverişini geliştirmeyi hedefliyor.

Dubai Belediyesi, emirliğin inşaat sektöründe dijital dönüşüme liderlik etmek ve tasarım, inşaat ve yönetim için son teknoloji 3B model tabanlı bir süreç olan Yapı Bilgi Modellemesinin (BIM) sektör genelinde benimsenmesini sağlamak için bir çalışma grubu kurdu.

Dubai Belediyesi Genel Müdürü Dawoud Al Hajri konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dubai, artan küresel eğilimler doğrultusunda dijital sistemlerin ve BIM gibi modern teknolojilerin yerel sektörde yaygın kullanımını teşvik etmeye çalışıyor. Dijital dönüşümün maliyetleri düşürerek, uygulama süresini kısaltarak, inşaat ve işletme süreçlerinin verimliliğini artırarak, birden çok akıllı hizmeti etkinleştirerek ve 3D tasarım teknolojisini kullanma fırsatlarını artırarak yapıların yaşam döngüsü boyunca çok sayıda fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

Al Hajri, Dubai’nin Bina İzni Prosedürleri Geliştirme Komitesi’nin geçtiğimiz günlerde, Dubai BIM Yol Haritasını tasarlamayı ve uygulamayı amaçlayan GIS Merkezi gözetiminde bir proje başlattığını belirtti. “Proje, BIM teknolojisinin uygulanması için bir yol haritası oluşturmayı, Dubai genelinde birleşik standartlar geliştirmeyi ve inşaat izinlerinin verilmesini hızlandırmak için araçlar oluşturmayı hedefliyor” dedi. Projenin bir parçası olarak yapılan bir anket, Dubai’deki danışmanların ve müteahhitlerin yaklaşık % 70’inin projelerinde BIM’i kullandığını, % 40’ının ise gelişmiş düzeyde yaygın olarak kullandığını ortaya koydu. Ankete göre, şu anda BIM’i uygulamayan mühendislik şirketlerinin % 72’si önümüzdeki beş yıl içinde kullanmayı planlıyor.

Al Hajri ayrıca; BuildingSMART International şubesine ev sahipliği yapmanın, BAE’nin inşaat sektöründeki dijital dönüşüm ve yenilik alanındaki küresel liderliğini geliştirmesine yardımcı olacağını belirtti.

BuildingSMART International BAE şubesi; devlet kurumları, özel şirketler ve uzman eğitim kurumları ile işbirliği içinde ülkedeki inşaat sektörünün dijital dönüşümünü desteklemeye odaklanacak. Ayrıca, BuildingSMART International’ın çeşitli çalışma gruplarına, özellikle inşaat izin prosedürleri, bina düzenlemelerinin otomatik doğrulaması ve dijital eşleştirme düzenlemeleri ile ilgili olarak etkin katılımı teşvik edecek. Ek olarak, BIM ve GIS arasındaki entegrasyonu geliştirmek için küresel açık kaynak standartlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına önemli katkılar sağlayacak.

BAE Şubesi, bina varlıklarının ve altyapının tasarımı, yapımı ve yönetimi alanlarında kuruluşlar arasında bilgi paylaşımını ve işbirliğini artırmak için çalışacak. Ayrıca, bölgedeki sektör profesyonelleri için atölye çalışmaları ve konferanslar düzenleyerek bina bilgilerini modellemek için uluslararası standartların kullanılmasının önemi hakkında farkındalık yaratacak. Öte yandan eğitim programlarını denetleyecek, uluslararası akredite sertifikalar verecek ve BIM standartlarının Arapçaya çevrilmesine katkıda bulunacak.

BAE, Dünya Bankası’nın Doing Business 2020 raporuna göre inşaat izni alma kolaylığı açısından dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Dubai, 2013 ve 2015 yıllarında Dubai Belediyesi genelgeleri yayınlayarak inşaat sektöründe gelişmiş tasarım ve uygulamalarının benimsenmesini teşvik etmiştir. Belediye, bu genelgeler aracılığıyla mühendislik müşavirlik firmalarına büyük devlet projelerinin yanı sıra hastaneler ve okullar gibi hayati projelerde de BIM uygulanması talimatını vermiştir.

Kaynak :www.mediaoffice.ae/en/news/2020/August/27-08/Dubai-chosen-to-host-UAE-Chapter