BuildingSMART Türkiye’nin Kuruluş Süreci Başladı

905

1995 yılında bina ve altyapı sektöründe faaliyet göstermek üzere kurulan buildingSMART, bugün inşaat sektöründe uluslararası standartların yaratılması ve benimsenmesi yoluyla sektör ekonomisinin dönüşümünü sağlayan dünya çapında bir otorite haline gelmiştir.

Uluslararası ölçekte faaliyet gösteren BuildingSMART tüm dünyadan özel şirketlerin, bağımsız kurumların veya kamu kurumlarının üyelik başvurularını kabul ediyor.

BuildingSMART’ın misyon ve vizyonunun ana teması openBIM olup bu sürecin faydasına inanan herkesi ortak bir toplulukta bir araya getirmeyi; böylece bina ve altyapı sektöründe uluslararası openBIM Standartlarının oluşturulması ve uygulanmasını sağlamayı hedefliyor.

BuildingSMART Türkiye temsilciliğinin kuruluşu, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) öncülüğünde başlatıldı. Mimar, mühendis, müteahhit, teknik müşavir, yazılımcı, danışman, akademisyen ve inşaat malzemesi sanayisi temsilcilerinden oluşan proje ortaklarıdan BuildingSMART Türkiye Çalışma Grubunu, BIM İcra Kurulu Başkanı Richard Petrie ile İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelerek buildingSMART Türkiye temsilciliğinin kurulması için resmi başvuruyu yaptılar.

Yapılan başvuru 5 Aralık 2018 tarihinde BuildingSMART-International Yönetim Kurulu’nda değerlendirildi ve buildingSMART Türkiye Çalışma Grubunun yapılanması onaylandı.

Petrie, “BIM konusunda uluslararası standartların oluşturulmasında işin tam ortasındayız. Tedarikçilerin çoğu bu standartların uygulanmasına önem veriyor. Sektörde küresel boyutta standartları belirledikten sonra ulusal standartlar olarak kabul edilmesini sağlıyoruz. Biz Türkiye’de bu alanda hızlı gelişmeler olacağına inanıyoruz” dedi.

BuildingSMART Türkiye temsilciliği, 2019 yılı itibarıyla Standartlar ve Yayınlar Çalışma Grubu, Teknoloji Çalışma Grubu, Proje Geliştirme Çalışma Grubu, Eğitim Çalışma Grubu ile İletişim, Tanıtım ve Üyelik Çalışma Grubu da, belirlenen yol haritaları doğrultusunda faaliyetlerine başlıyor.

https://www.haberturk.com/insaat-sektorunun-tum-paydaslari-buildingsmart-turkiyeyi-kurdu-2373421-ekonomi#

buildingSMART tarafından geliştirilen BCF formatı,hakkında bilgi almak isteyenler, BCF Nedir * yazımızı inceleyebilirler.

https://www.bimteknoloji.com/fikir/bcf-nedir/