BIM alanında çalışmalar yapıyorsanız, son zamanlarda sıklıkla karşınıza çıkan bir kavram daha var, BCF ! Henuz IFC (Industry Foundation Classes) kavramı bile oturmamışken, nedir bu BCF (BIM Collaboration Format)?
BIM sürecine katılan kullanıcılar, ürettikleri işlere göre özelleşmiş yazılımlar kullanmaktadırlar. Farklı kullanıcıların ortak ürettikleri projelerde yoğun bir veri değişimi söz konusudur. Bu ortak paylaşımın ise, hangi araçlar, formatlar üzerinden yapılacağı sıkıntılı bir süreçtir. Yazılım teknolojisinin de hızla gelişmesiyle, üretilen yeni yazılımlar, avantajları kadar veri alışverişi konusuna yeni sorunlar da getirmektedir. Ortak veri paylaşımı konusuna çözüm üretmeye çalışan farklı oluşumlar vardır. BCF ise, bu oluşumların problemin çözümüne yönelik olarak geliştirdiği bir kavramdır.
(farklı yazılım formatları konusuna şurada kısaca değinmiştik, merak edenler için ‘Neden Naviswork’)
BCF (BIM Collaboration Format) BIM sürecinde kullanılan, farklı yazılımlar arasındaki veri transferini sağlamak amacıyla oluşturulmuş açık kaynaklı bir dosya formatıdır. İsminin karşılığı gibi, BIM Collaboration Format = BIM ortak çalışma formatı .
Özetle, A yazılımı kullanıcısı çalışmalarını BCF uzantılı olarak kaydedebilecek ve B,C,D gibi farklı yazılım kullanıcıları kendi yazılımlarında bu formatı açarak, çalışmalarına devam edebileceklerdir.
Ortak veri paylaşımı için IFC formatını oluşturan, buildingSMART* tarafından geliştirilen BCF formatı, pek çok yazılım firması tarafından kabul görmüş, uygulamalarını BCF’e göre güncellemişledir. Açık kaynak kodlu olmasının etkisiyle, bireysel kullanıcılar tarafından da formatı destekleyen arayüzler, eklentiler üretilmektedir.
Özellikle BCF datalarının yönetimi için oluşturulan, projeyi internet üzerinden inceleyip, yorumlarınızı ekleyip, diğer kullanıcılar ile paylaşabileceğiniz koordinasyon yazılımları da farklı üreticiler tarafından geliştirilmiştir.
Veri kaybı olmadan, ortak veri paylaşımı neden bu kadar önemli sorusunu örnekler üzerinden incelersek;
Mimari ekip Archicad yazılımında projesini oluşturdu, Revit kullanan MEP ekibinin projelerini oluşturması için öncelikle Archicad den gelen verileri açması, Revit’e veri kaybı olmadan aktarabilmesi gerekli. Pratik işleyişte, geometri paylaşımı konusundaki bu sorunlar bir şekilde çözülüyor aslında. Koordinasyon aşamasında, text/metin datalarının da süreçte oranının artmasıyla sıkıntılar çıkıyor. Şöyle ki, koordinasyon ekibi, solibri model cheker aracıyla farklı disiplinlerden gelen projeleri çakıştırarak kontrollerini yapıyor. Burada bulduğu sorunları jpg, pdf gibi geometri içermeyen formatta, mail yada FTP yöntemleriyle, bir dokuman kontrol aracının da kaydından geçirerek ilgili mühendislere iletiyor. Buraya kadar sıkıntı yok. Mühendis, gelen RFI dokümanını açtığında, K05 kapısının mekanik kanal ile çakıştığını görüyor. Ancak hangi kapı? Hangi kanal? Projede onlarca kapı var. Proje aşinalığı ile mi bulacağız doğru kapıyı?
Bize gelen RFI dokümanında kapının geometrik olarak konum bilgisi gelmiş olsa idi, hata payı olmadan ve zaman kaybetmeden gerekli düzenlemeleri yapabilecektik. Keza, iletilen düzeltmeler yapıldı diye kontrol için tekrar ilettiğimizde, kontrolü gerçekleştiren kişi de, revizyon geçmişini takip edebilecekti. Ortak data kullanımları, bunun gibi sorunların çözüme kavuşmasına katkı sağlayacaktır.
BIM katılımcıları, farklı araç ve yöntemlerle bu soruların cevaplarını aramakta. Bulunan bir çözüm kimi zaman da başka sorunlar ile gelebilmekte. İşleyen demir ışıldar misali, kullanıcılar arttıkça, çözümlere daha kısa sürelerde ulaşılınacaktır.
Merak edenler için, BCF formatını açıklayan Video link:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=68&v=yrm5SrEfSvE
*Bknz: buildingSmart
http://www.buildingsmart-tech.org/specifications/bcf-releases