Küçük Ölçekli Mimari Uygulamalarda BIM’e Daha Hızlı Geçiliyor

572

Yapılan yeni bir araştırma, İngiltere’de, hükümetin BIM zorunluluğunu ilan ettiği 2011 yılı ile zorunluluğun hayata geçtiği 2016 yılları arasında her beş mimari uygulamadan neredeyse dördünün (% 79) BIM çalışmasını benimsemediğini gösterdi.

Büyük ölçekli mimari uygulamalar açısında, BIM’in benimsenmesi için daha istikrarlı bir şekilde hazırlık yapıldığı, ancak daha küçük ölçekli uygulamaların daha hızlı bir şekilde BIM’i hayata geçirdiği anlaşılmıştır.

Söz konusu araştırma, Northumbria Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mohamad Kassem ve Sheffield Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde doktora öğrencisi olan Ahmed Louay tarafından yürütülmüş; Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü (RIBA) ile BIM hizmeti sağlayıcıları olarak listelenen 500 kuruluştan 178’i çalışmaya katılmış.

Raporun yazarları, yasal zorunluluk dışındaki bazı faktörlerin de faktörlerin BIM’in kabul edilmesinde rol oynayacağına dikkat çekiyor. Bunlar da piyasa ortamı (yani dış çevre), organizasyon özellikleri (iç ortam) ve BIM özellikleri ile ilişkilidir.

Araştırmacıların BIM sürecine geçişte etkisi olduğunu belirledikleri en etkili  faktörler şunlardır: kuruluşların iletişim davranışları, üst yönetim desteği, organizasyon büyüklüğü, kurumsal kültür, örgütsel hazırlık..

Kaynak:

http://www.bimplus.co.uk/news/architects-lead-way-bim-adoption/