BIM, Tokyo’nun Haneda Havaalanındaki Operasyonlarını Geliştirdi

1103

BIM, Tokyo’nun Haneda Havaalanındaki Operasyonlarını Geliştirdi

Bina bilgi modellemesinin (BIM) faydaları yalnızca ilk kez inşa edilecek yapılarla sınırlı kalmaz, onlarca yıllık tesislerde de uygulanabilir. Bu durumun örneklerinden biri de yoğun hava trafiğine sahip Tokyo Haneda Havaalanıdır.

Bu proje, bir yapının en başta BIM ile hayata geçirilip geçirilmediğine bakılmaksızın inşa ve kullanım süreçlerinin tüm aşamalarında BIM’in faydasını göstermesi açısından önemli bir örnektir.

Haneda’da BIM’in Uygulanması

Normal olarak, bir projenin BIM sürecini kullanması için, BIM’in planlama aşamalarına dahil edilmesi gerekir. Ancak 1955 yılında açılan Haneda Havaalanı gibi bir tesis için BIM uygulamasının benzersiz bir şekilde yapılması gerekir. Dolayısıyla 2015 yılının ortalarında başlayan Haneda Havalimanı’ndaki BIM uygulama projesi bu metodolojinin bir çok farklı alanını bir araya getirmesi gerekti.

Projeyi yürüten Redstack’ın proje müdürü olan Gabriel Baldonado, bu çabaları ve bunun havaalanına nasıl bir fayda getireceği konusunda konuştu. Haneda’daki BIM’in temel amaçlarından birinin, BIM’i tesis yönetimi konusunda kullanmak olduğunu ifade etti. Bunun için Redstack teknisyenlerinin, Haneda gibi eski bir havaalanı için hiç te kolay olmayan LOD 500 modeli yaratması gerekti.

Gabriel, “Teknolojimizin geldiği yer itibariyle; ne zaman aslında oldukça eski bir bina varsa ve onun modelini inşa etmek istiyorsak, 3D tarayıcı kullanmamız gerekiyor. Haneda Havaalanı, BIM farkındalığını artıracak oldukça önemli bir proje.” şeklinde konuştu.

Model Nasıl Oluşturuldu?

Haneda Havaalanı projesiyle birlikte LOD 500 BIM modelinin oluşturulmasında atılan birkaç adım var; veriler iki ana kaynaktan geliyor, bir 3D lazer tarayıcı ve mevcut 2D mimari çizimler.

Redstack teknisyenleri Haneda genelinde Leica 3D tarayıcı kullandılar, tesisle ilgili verileri kaydettiler ve X, Y ve Z eksenlerinde yere kadar taranan her şeyin ölçümünü içeren bir nokta bulutu oluşturdular. Tarayıcı birden fazla noktadan 360 derecelik bir bakış açısına kavuştu ve tüm verileri tam bir gösterimi oluşturmak için bir araya getirdi.

Bu şekilde bir taraftan yapının mevcut hali taranırken, diğer uzmanlar Haneda Havalimanı’nın inşası ve bakımıyla ilgili eski mimari çizimlerle çalıştılar. Zaman içindeki değişiklikler, çizimlerin bazı kısımlarını gereksiz hale getirmiş olmasına rağmen, BIM modelinin oluşturulmasında faydalı olacak bazı bilgiler topladılar.

Bu iki kaynaktan elde edilen verileri kullanarak Redstack modelleyicileri, BIM modelini oluşturmak için Autodesk Building Design Suite’i kullanarak, nokta bulutu ve 2B çizimlerden gelen bilgileri birleştirdi. Model tamamlandığında, son adım, modelin gerçek tesise göre doğrulanmasıydı.

BIM Haneda’da nasıl faydalı olacak?

Haneda Havaalanında şimdiye kadar BIM modeli, daha çok tesis yönetimi için kullanıldı. Tüm kurumlar için önemli bir işlev olan tesis yönetimi, özellikle havaalanındaki günlük operasyonların yönetimi ile ilgili karmaşıklık seviyesi göz önüne alındığında, Haneda Havaalanı için hayati önemededir.

Çoğu havaalanı, Excel sayfaları, basılı belgeler veya çoğunlukla 2D çizimlere dayanan geleneksel yöntemler kullanarak tesis yönetimi faaliyetini gerçekleştiriyor. BIM tesis yönetimi ise Haneda Havaalanı’nın tesislerinin tüm yönleri hakkında bilgi oluşturmak, entegre etmek, inşa etmek, iletmek ve yönetmek için web tabanlı bir çözüm sunuyor.

BIM’in tesis yönetimi aşamasında neler yapabileceğini gösteren Haneda Havaalanı projesi, insanların bu tekniğin gerçekte ne olduğu ve nasıl kullanılabileceği konusundaki algılarını değiştirecek niteliktedir.

Gabriel konuyu,Normalde, BIM modeli inşaat sektöründe, çatışmanın tespiti, çözümü ve koordinasyon için kullanılır ve inşaat aşaması bittikten sonra da BIM modeli arşivlenir. Bence bu mantıklı değil. İnşaat tamamlandıktan sonra da BIM’in uygulanacağı çok fazla alan var. sözleriyle özetliyor.

https://www.redstackbim.com/blog/bim-improves-operations-at-tokyo-s-haneda-airport