Karışık Gerçeklik ve BIM

1274

Bina bilgisi modellemesi (BIM) artık geleceğe ait bir kavram olmayıp inşaat sektörü profesyonellerinin ve müteahhitlerin bugün bina ve altyapı projelerinde kullandığı bir yöntemdir. BIM ile bir tasarımı görselleştirilmesi, henüz inşa sürecine başlamadan tüm katılımcıların projenin bitmiş halini görerek yapılan işleri doğrulama imkanına kavuşması mümkün olmaktadır.

BIM süreciyle ilgili bir diğer heyecan verici gelişim ise Karışık Gerçeklik (Mixed Reality) teknolojileridir. Bu kavram (Karışık Gerçeklik –MR-), fiziksel ve dijital bileşenlerin gerçek zamanlı olarak etkileşime girdiği yepyeni ortamlar yaratmak amacıyla, gerçek ve sanal dünyaları birleştiren bir Artırılmış Gerçeklik biçimi (Augmented Reality) olarak tanımlanabilir. Karışık Gerçeklik; mimari, mühendislik ve inşaat (AEC) sektöründe BIM’e yeni basitlik seviyeleri getirerek ticari uygulamalarda kullanışlı bir araç haline getirmektedir. Aslında, Uluslararası Veri Kurumu (IDC) araştırmasına göre artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) çözümlerine yapılan üretim ve inşaat harcamaların, önümüzdeki beş yıl içinde tüketici sektörünü geride bırakacağı tahmin edilmektedir.

Görsel Kaynak: https://itpeopleinnovation.com

İşbirliğine Bakış

Karışık gerçeklik çözümleri, modelleri fiziksel alana yerleştirmek için gereken süreyi azaltan yeni veri platformları ve ayrıca şantiyede modellenen verilerin incelenmesini sağlamak için veri depolayabilen giyilebilir teknoloji ile birlikte kullanılıyor. Bugünün karışık gerçeklik –MR- uygulamaları, sadece veri görüntülemekten ibaret, kullanıcıların 1: 1 ölçekte gördükleri ile etkileşime girmelerine olanak tanır. Örneğin, holografik bir bilgisayar ve başa takılan bir ekran olan Microsoft HoloLens, kasketlere takılarak kullanıcıların parmakla tıklama, ekranı küçültme veya nesneleri hareket ettirme gibi hareketler yaparak veriyle etkileşime girmesini sağlar.

Görsel Kaynak: http://storekonia.cnv.vn/blog/7-major-construction-technology-innovations-to-watch-in-2018?locale=en

Karışık gerçekliğin faydasını şantiyede tecrübe edebilmek için kullanılan bit yöntem ise Trimble Connect’tir. Bu yazılım, kullanıcıların HoloLens cihazlarında yayınlanan modelleri Trimble Connect uygulaması aracılığıyla görmelerini sağlar. Uygulama, AEC projeleri için bir işbirliği merkezi görevi gören bulut tabanlı bir inşaat yönetimi çözümü olan Trimble Connect’te depolanan proje modellerine bağlanır. Yükleniciler, BIM modelleri ile çalışabilir ve çeşitli kaynaklardan gelen dosyaları okuyabilir. İşbirliği çabalarına ek olarak, yalnızca birkaç tıklamayla, bir kullanıcı şantiyenin fiziksel düzlemlerinin dijital modellerle nasıl ilişkili olduğunu belirleyebilir.

İnşaat alanında durup kullanılan somun ve cıvatalara kadar projenin tüm detaylarını içeren karışık gerçeklik MR verilerine baktığınızı düşünün. Bir duvarda açılan deliğin elektrik planına uymadığını fark edebilir, bunu bilgi talebi olarak (RFI) ilgililere iletebilir, ardından tasarım ve proje müdürleri ile irtibata geçerek onların da sizin gördüğünüz şeyi görmesini sağlayabilirsiniz.