2019 Yılı İnşaat Teknolojileri – İlk 10

920

Uzun bir zamandır dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılmasına ‘İnşaat Teknolojisi’ kavramı günümüzde hala yanlış yorumlanabiliyor. Bunun yanında inşaat şirketleri de genellikle inşaat teknolojisinin gerçek etkilerini ve uygulama örneklerini yanlış anlama eğilimindeler.

Yeni teknolojilerin benimsenmesi söz konusu olduğunda inşaat sektörünün biraz ağırdan hareket ettiği bir gerçek. Ancak son birkaç yılda sektör, küresel endüstrilerin yapı endüstrisi ile paylaşabilecekleri yeni araçlara ve tekniklere –yalnızca verimlilik ve kalite artışı açısından değil şantiye alanı sağlık ve güvenliğini artırmak için de– daha duyarlı görünüyor.

Apple’ın iPhone’ları gibi tüketici teknolojisi ürünlerine benzer şekilde, inşaat sektörü tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere sanayi teknolojisi sürekli değişiyor. 2019 yılında dünyanın en büyük 10 inşaat teknolojisi eğilimi ve bunların gerçek dünyadaki uygulamaları ve örnekleri nelerdir?

2019 yılının en iyi 10 inşaat teknolojisi trendi:

  • 3D yazıcı
  • Yapı Bilgi Modellemesi
  • Otomasyon
  • Drone kullanımı
  • Artırılmış gerçeklik / sanal gerçeklik
  • Bulut teknolojisi
  • Yapay zeka
  • Modüler yapı
  • Giyilebilir teknoloji
  • Kendi onaran beton

3D Yazıcılar

Küresel inşaat sektörü açısından etkileri oldukça fazla olan bu teknoloji; düşük maliyetler, iyileştirilmiş sürdürülebilirlik referansları ve daha esnek tasarımlar yaratma kabiliyeti ile dünya çapında neredeyse sınırsız bir büyüme imkanına sahiptir.

Nitekim, 2018 Piyasalar Raporuna göre, ‘3D beton baskı’ pazarının 2017 yılında 0,3 milyon dolar değerinde olduğu ve 2023 yılına kadar yıllık % 317,3 bileşik büyüme oranı olan 1,48 milyar dolar seviyesine ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Yapı Bilgi Modelleme (BIM)

İnşaat sektörünün devam etmekte olan dijital dönüşümünün ana direği olan Yapı Bilgi Modellemesi hızla mühendislik ve inşaat sektöründe temel bir norm haline geliyor.

Bütçe fazlalığı, proje gecikmeleri ve kalite kontrol sorunları gibi doğal zorlukların üstesinden gelmeyi vaat eden teknoloji, binaların tasarlanma, inşa edilme ve işletilme şeklini değiştiriyor.

Otomasyon

Yapı Bilgi Modellemesine (BIM)’e benzer şekilde, ilk planlama aşamalarından işletme ve bakıma kadarki süreçte inşaat endüstrisindeki otomasyonun kapsamı oldukça geniştir.

Bu kapsam içinde, veri toplayıp işleyebilen Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörleri gibi iyi bilinen bir dizi teknoloji de yer almaktadır. Sıcaklık ve basınç gibi okumalar yapan bu cihazlar, inşaat firmalarının çeşitli farklı makine ve robotları otomatikleştirmelerini sağlar.

Drone Kullanımı

Drone kullanımı inşaat endüstrisinin çalışma şeklini hızla değiştiriyor. İnsansız hava araçları (İHA’lar) olarak da bilinen dronlar, halihazırda doğru araştırmalar yapmak için işçilik ve zamanı azaltma ve bu süreçte yer alan insan hatalarının çoğunu ortadan kaldırma potansiyeline sahip.

BAE’de, Abu Dabi Belediyesi, inşaat alanlarında yürütülen çalışmaları izleyebilmek için drone kullanımına dair bir pilot uygulama başlattı. Söz konusu çalışma ile, Drone’ların sert iklim koşullarına dayanma kabiliyetinin yanı sıra mesafesini ve irtifasını test ederek, teknolojinin yerdeki çalışmaları desteklemek için nasıl kullanılabileceğine dair soruların cevaplanması hedefleniyor.

Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik

Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisi, uzun zamandır dünyanın hayal gücünü ele geçirmiş olup inşaat endüstrisi de bu durumun istisnası değildir. Bununla birlikte, her iki teknoloji arasında, bazılarının tam olarak anlamadığı kesin bir fark vardır. Artırılmış gerçeklik, kullanıcının dünyaya bakışında bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntüyü üstlenirken, sanal gerçeklik yalnızca gerçek dünyayı benzetilmiş bir ortamla değiştirebilir.

Binaların giderek daha karmaşık hale gelmesi ve kar marjının oldukça düşmesi karşısında her iki teknoloji de tasarım ve koordinasyon hatalarını tespit etmeye yardımcı olabilir. Özellikle Artırılmış Gerçeklik, BIM verilerini, tasarımcılar, danışmanlar ve inşaat ekipleri arasında koordinasyonu geliştirmeye yardımcı olabilecek yeni nesil bir görsel platform üzerinden sunma gücüne sahiptir.

Bulut Teknolojisi

Bulut teknolojisi, kendisini küresel ekonominin dijital dönüşümünün ön saflarında konumlandırmıştır. Nitekim, farklı şekillerde tanımlansa da bulut teknolojisi, kuruluşlara iş modellerini pazar fırsatlarına ve mevcut koşullara göre ölçeklendirme ve uyarlama becerisi sağlamıştır.

Her zaman ve her yerde bilgiye erişme özgürlüğü ve kolaylığı sağlaması nedeniyle inşaat sektörü açısından Bulut Teknolojisinin önemi büyüktür. Özellikle bilgi depolama özelliği firmaların sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için kritik öneme sahip.

Yapay Zeka

Sanal ve Artırılmış Gerçeklik teknolojilerine benzer şekilde ‘Yapay Zeka’ denildiğinde de akla “Terminatör” veya “Ex-Machina” gibi bilim-kurgu filmlerinden sahneler gelmektedir. Ancak uygulamada bu tanım, örneğin kamyonları süren veya tuğla örebilen robotların kullanımı için geçerli değildir.

Yapay Zeka Teknolojisi, proje çizelgelerini ve planlamayı optimize etme, risk tahminini ve yönetimini iyileştirme, görüntü tanıma, makine öğrenmesi geliştirme potansiyeline sahip algoritmaları ifade eder.

Modüler Yapı

3D baskıya benzer şekilde, modüler yapı alanı son birkaç yılda çok yol kat etti. Daha hızlı sürelerde kaliteli yapılar inşa edilmesine imkan tanıması nedeniyle, modüler yapı teknolojisi kullanılarak geleneksel olarak inşa edilmiş emsallerine uygun binalar üretebilir. Gerçekten de, Dubai Alışveriş Merkezi ve Dubai Opera Binası dahil olmak üzere BAE’nin en etkileyici projelerinin bazılarında halihazırda modüler yapı teknolojisi kullanılıyor.

Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir teknoloji artık sadece bilgisayar oyunlarında kullanılan bir araç değildir. Geniş bir ölçüm yelpazesinde veri toplayabilen ve analiz edebilen akıllı cihazlarla dünya genelinde istikrarlı bir şekilde ilgi kazanıyor. Üretilen bilgi, şantiyelerde sağlık ve güvenlik standartlarının ölçülmesinde ve iyileştirilmesinde yararlı bir araç olabilir.

‘’ Giyilebilir Teknoloji İnşaat Sektöründe İş Gücünü Dijital Hale Getiriyor’’ yazısına buradan erişebilirsiniz.

Kendini Onaran Beton

Yapısal bozulma ve bina çatlakları, bina sahipleri ve yöneticileri için endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Ancak, Kendini Onaran Beton – inanılmaz derecede yeni gelişen bir teknoloji olmasına rağmen – bunu değiştirebilir.