3D Lazer Tarama Uygulamalarının İnşaat Sektöründe Kullanılması

1024

Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerden, inşat sektörü geçte olsa faydalanıyor. Son zamanlarda etkin şekilde yararlandığı konulardan birisi de, BIM alanındaki gelişmelerinde etkisi ile birlikte, 3B nokta bulutları (point cloud) ve lazer tarama (lazer scanning) teknolojisidir.

İnşaat sektörü açısından, lazer tarama ve 3B nokta bulutu çalışmaları ile yapılar ve yapı elemanları, dijital veri olarak bilgisayarlara aktarılabiliyor.  3D lazer tarama araçları ile elde edilen, taranılan yüzeye ait verilerden oluşturulan 3B nokta bulutları, yazılım araçları ile ilgili alanlarda kullanılmak üzere dijitalleştiriliyor.

Lazer tarama uygulamalarının, inşaat sektöründe kullanım alanları oldukça geniş. Örneğin, Arazi çalışmaları, mimari röleve işleri, içerikleri gereği ölçme teknolojini yakından takip eden alanlar olmuşlardır. Fotoğraf teknolojilerinin ilerlemesinden de öncelikle faydalanan bu sektörler, lazer teknolojililerini öncelikle kullanarak, hız, pratiklik, daha az hata payı ve maliyet avantajı sağlamaktadırlar.

Mekanik cihazların yoğunlukla bulunduğu alanlarda, doğru ölçümler yapabilmek oldukça zor iken, lazer taramaları ile mekanik ve elektrik disiplinlerine ait; kanal, boru ve cihazlarının yoğun olduğu alanlarda, tarama teknolojileri kolaylık sağlamaktadır.

Bina üretim sürecinde, tasarım-uygulama-işletme gibi birbiri ile iletişimi az olan süreç grupları vardır. BIM gelişmeleri ile birlikte, bu gruplar arası iletişim artmaktadır. İletişim kopuklukları, yapılabilirlik, maliyet vb çeşitli sebeplerden ötürü tasarlanan ve üretilen yapılar arasında ciddi farklar olabilmektedir. Bu farklıklardan birisi de, tasarım sonucu üretilen statik proje ve imalat koşullarına göre değişmiş olan kaba inşaattır. Kaba inşaat bitiminden sonra başlanan ince işler gruplarında da, haliyle projelerine göre farklılıklar olacaktır. İleriki zamanlar için beklentimiz; Lazer tarama teknolojileri yaygınlaşıp, temel tasarım araçlarından birisine dönüştüğünde, kaba inşaat halinde olan yapı taranılarak, modeli tasarım gruplarına aktarılması ve gerekli düzenlemelerin ilgili disiplinler tarafından yapılarak, daha sağlıklı yapıların üretilmesinin sağlanmasıdır.

Üretim, ihtiyaçlar, strateji, pazarlama vb. çeşitli nedenlerden ötürü, gelişen teknoloji ürünlerinin bireysel kullanıcıya inmesi vakit alıyor. Bilgisayarların, yazıcıların, 3d yazıcıların, bireysel kullanıcıya inmesini beklediğimiz gibi, 3d lazer tarama teknolojilerinin de yaygınlaşmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Kaynak: Burçin Öğreten, Mimar

https://www.linkedin.com/pulse/3d-lazer-tarama-uygulamalar%C4%B1n%C4%B1n-in%C5%9Faat-sekt%C3%B6r%C3%BCnde-burcin-ogreten/