Bina Bilgi Modellemesi (BIM), mimari, mühendislik, inşaat ve tesis işlemleri (AECO) endüstrisindeki en etkileyici teknolojik gelişmelerden biridir. Proje verilerinin tek bir kaynakta birleşmesinin faydaları, son yıllarda BIM Modellemesinin yaygın şekilde kabul edilmesine yol açmıştır. Sektörün verimliliğini artırmak amacıyla, birçok ülkede BIM kullanımını destekleme kararı alınmıştır. Aslında, İngiltere, Fransa, Avustralya Queensland vb. ülkelerde hükümet BIM’i farklı ölçülerde zorunlu kılmıştır. Bu zorunluluk, sektörde yer alan şirketlere yazılım veya eğitim açısından yapacakları herhangi bir yatırımın uzun vadede yararlı olacağı konusunda da bir güvence vermiştir.
Faydaları
BIM kullanımı, yeni ve yenileme projeleri için inşaat öncesi, inşaat ve inşaat sonrası (bakım ve işletme) altyapı geliştirmenin her aşamasında karar vermeyi geliştirerek firmaların maliyet tasarrufu yapmalarını sağlar. Projeyle ilgili tüm bilgileri kapsayan dijital bir yapı oluşturarak, mimarların ve mühendislerin herhangi bir tutarsızlığı kolaylıkla ve henüz tasarım aşamasında iken tespit etmelerine olanak sağlar. 3B modeller daha fazla çaba göstermeden 2B çizimleri çıkarmak için de kullanılabilir. Ayrıca, modelde herhangi bir tasarım değişikliği yapıldığında çizimler de otomatik olarak güncellenir ki bu da önemli ölçüde zaman ve emek tasarrufu ile sonuçlanır.
İnşaat Öncesi Aşama BIM
İnşaat öncesi süreç genel olarak üç aşamada sınıflandırılmıştır:
1. BIM modellerinin geliştirilmesi: Mimarlar ve mühendisler tarafından oluşturulan tasarımlardan Mimari, Yapı ve MEPF BIM modellerinin geliştirilmesi. Bu aşama, mimarın tasarımına dayanan mimari modelin geliştirilmesiyle başlar. Yapısal model, yapı mühendislerinin tasarımından oluşturulur. Bu iki model MEPF planına kopyalanır ve elektrik, yangın ve su tesisatı gibi diğer tasarım verileri ile MEPF modelinin oluşturulması için referans olarak kullanılır.
2. Çatışma Tespiti ve BIM Koordinasyonu: Mimari ve yapısal modeller MEP Hizmetlerini yönlendirmeden önce geliştirildiğinden, çatışmaların azaltılmasına yardımcı olur. Buna rağmen ortaya çıkan çatışmalar tüm ilgili tasarım ekipleriyle yakın koordinasyon içerisinde tespit edilir ve çözülür.
3. 2B Çizimlerin Çıkarılması: Son aşamada, mevcut modellerden 2B çizimler çıkarılır. Bu çizimler inşaat için doğrudan sahada kullanılır.
İnşaat öncesi süreçte BIM kullanımı, inşaat maliyetini düşürürken hızını arttırmaktadır. Bu yaklaşım, şantiye alanında iş tekrarını ve malzeme israfını azalttığı için çevre dostu olmuştur.
Sonuç
Bina Bilgisi Modellemesi, bir projenin tasarım ve inşaat gibi farklı ekipleri ile son kullanıcı / tesis yöneticisi arasındaki bilgi kaybına neden olan boşluğu doldurur. Tüm katılımcılara her zaman projenin en son güncel haline erişim imkanı sunar.
İnşaat mühendisleri ve müteahhitler, çoğu zaman hızlandırılmış teslimat programlarının baskısı altındadır. Birçok projenin aynı anda yürütülmesi de, insan gücü ve finansman açısından sınırlı kaynaklar dikkate alındığında ek bir baskı oluşturur.
4B ve 5B BIM gibi gelişmiş BIM teknolojilerinin kullanımı, bu baskıların üstesinden gelmede çok önemli bir işleve sahiptir.
https://www.bimcommunity.com/news/load/1062/utilizing-bim-in-the-pre-construction-phase