BIM- Kısayolu Yok

794

BIM hakkında her geçen gün daha çok konuşulmaktadır. BIM’in iş akışını değiştirdiği, eğitim gerektirdiği, pahalı, karmaşık ve yeni bir yazılım olduğu söyleniyor. Ancak BIM bir yazılım değil, bir süreç. CAD’den BIM’e geçiş birçok alanda değişiklik gerektirmektedir. Bu değişiklik çalışma yöntemlerimizin çoğunu etkiler ve bir yazılım seçiminden çok daha fazlasıdır.

BIM İş Akışı

Aşağıdaki grafik, tipik bir projenin zaman çizelgesi sırasında alınan kararlar arasındaki ilişkiyi tanımlayan ünlü Mac Leamy eğrisi için bir açıklama sunmaktadır. Grafik, tasarımın ilk aşamalarında alınan kararların proje üzerinde daha az maliyet ve daha büyük etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Bir proje sırasında maliyeti etkileme kabiliyeti, proje farklı aşamalarda ilerledikçe ve maliyetler arttıkça düşmektedir. Geleneksel CAD tasarım süreci, proje dokümantasyon sürecinde iken daha fazla çaba / maliyet gerektirirken, BIM süreci proje aşamalarının başında daha fazla çaba gerektirir ve Tasarım Geliştirme Aşamasında düşüşe başlar. Bunun nedeni, CAD’de tasarım sürecinin erken aşamalarında, proje hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızdan karar alamıyor oluşumuzdur.

Grafik, tasarım süreci boyunca yapılan değişikliklerin CAD’de daha düşük değere sahip olduğunu, BIM değişikliklerinde ise çok daha fazla değere sahip olduğunu göstermektedir. BIM iş akışındaki bu aşamada, ilk kararların test edilebilmesi ve daha doğru olması için CAD’den daha fazla bilgi kullanıyoruz. Böylece, projenin sonraki aşamalarında, potansiyel değişiklik ve hatalar en aza indirilir ve maliyet azaltma üzerindeki etkisi en üst düzeye çıkarılır.

TASARIM – Eski yollar yeni kapılar açmaz

BIM tasarımı, birçok bilgi içeren yenilikçi bir 3D tasarımdır. BIM’i uygularken nesneleriniz, 3B modelinize eklediğiniz boyut, malzeme, konum, teslimat, yapı, fiziksel ve termal özelliklerle ilgili “bilgi”ye sahiptir. Örneğin, bir pencerenin enerji performans parametreleri, tek veya çift cam olması, yalıtım vb. unsurları vardır. Bu süreç, bir profesyonel olarak, tüm yaşam döngüsü boyunca toplam bina performansını, maliyetini ve zamanını tahmin etmek için kullanabileceğiniz tamamen entegre bir modelle sonuçlanır.

BİLGİ AKIŞI

Bilgi almak için önce onu oluşturmanız gerekir. Oluşturduğunuz bilgi ne kadar iyi olursa, sonuç ta o kadar iyi olur. Bu nedenle, ofis standartları ve tutarlı kütüphaneler oluşturmanız, protokoller ve iş akışları hazırlamanız gerekir. BIM’in zaman kazandıran özelliklerinden yararlanabilmek için öncelikle kaliteli veriler oluşturmalısınız. Kullanılan elemanların özelliklerine, etiketlemeye, parametrelere, kütüphanelere ve belli bir hiyerarşiye ihtiyacınız olacaktır. Tüm bunları hayata geçirebilmek için de elbette eğitimli bir BIM uzmanınız olması çok yarar sağlayacaktır.

BİLGİ YÖNETİMİ – Plansız bir amaç, sadece bir dilektir

Daha sonra, BIM belgeleriyle birleştirilmiş çeşitli yazılım araçları, modelin çeşitli aşamalarında yer alan bilgilerin hacmini yönetmenizi sağlar. Bilgiler ekibinizin içinde, daha sonra ofisinizin içinde veya dışında yer alabilecek diğer sektörlerin ekipleriyle paylaşılır. Tüm bu bilgi alışverişi, bilgi yönetimi araçları kullanılarak izlenmeli, belgelendirilmeli ve kullanıcılar konumlarına göre yetkilendirilmelidir.

BIM’e geçerken hatalardan ve karışıklıklardan kaçınmak için bir yönetim stratejisi gerekir. Bu noktada, tasarım ekibinin eğitiminden ve yeni süreçlerin denetiminden sorumlu olan BIM yöneticisinin kilit bir görevi vardır: BIM uygulamasında, şirketinin kendine has DNA’sını, kendine özgü organizasyonel ve fonksiyonel sınırlarını dikkate alarak farklı stratejiler uygulamalıdır.

Nasıl başlanır – Tasarım ekibinizde en iyisini seçin

Her değişiklik zordur. Bu nedenle de teknolojiye hevesli, alanında yeterli donanma sahip insanlarla bu sürece başlamalısınız. Ofisinizdeki ilk BIM ekibi, inşaat sürecinin birkaç aşamasında liderlik özelliklerine ve deneyime sahip insanlardan oluşmalıdır.

Doğru pilot projeyi bulun

İlk pilot proje küçük veya büyük olmamalıdır, orta ölçekli ve ekibinizin daha önce çalıştığı türde bir proje olmalıdır. Bunu akılda tutarak, küçük ölçekli bir şirket için ilk pilot proje ofis standartlarını ve kütüphanelerini geliştirmek için temel teşkil edecektir. Çeşitli inşaat türlerine sahip orta veya büyük ölçekli bir şirket için 2 veya 3 pilot proje olabilir. Pilot projenin başarılı bir şekilde uygulanması için bir diğer önemli faktör zamandır. Ekip, pilot projeyle birlikte günlük diğer işlerini de yapabilecek yeterli zamana sahip olmalıdır.

Eğitim için doğru BIM uzmanını seçin

Doğru BIM uzmanı ile kastedilen, BIM süreci ve yazılımı konusunda eğitim almış ve eğitim ve inşaat yönetimi projelerinde deneyim sahibi olan kişilerdir. BIM’e geçişte yaşanabilecek karışıklıkları önleyebilecek, sorunsuz bir geçiş için en iyi çözümü planlayacak ve organize edecek bir uzmana ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.

Kaynak:

https://thebimhub.com/2018/10/10/bim-shortcuts/#.XJ29Zeszab8