BIM Uygulama Planı

1034

BIM Uygulama Planı (BEP), herhangi bir yapı projesini etkin bir şekilde yürütmek ve iş akışını optimize etmek için referans bir çerçeve sağlamak amacıyla hazırlanmış temel bir belgedir.

BIM Uygulama Planı, projenin tüm aşamalarında firmalara kılavuzluk ederek, kaynakların doğru ve etkili kullanımını sağlar, zaman ve maliyet kaybını azaltır.

İki farklı aşamadan oluşur:

1- Sözleşme öncesi BIM Uygulama Planı

Sözleşme öncesi BIM Uygulama Planı (BEP pre-contract), projenin geliştirilmesi için potansiyel tedarikçiler tarafından hazırlanan bir belgedir. Müşterinin ihtiyaç ve hedeflerini karşılamak için tüm proje aşamalarında ihtiyaç duyulan becerileri, önemli kararları ve çalışma yöntemlerini tanımlamayı amaçlar. Ayrıca, proje uygulama sürecinin katılımcılarını ve bunların sorumlulukları ile talep edilen bilgileri belirler. Sözleşme öncesi BIM Uygulama Planı ayrıca Proje Uygulama Planını (PIP – Project Implementation Plan) içerir. Proje Uygulama Planı; projeye katılmak isteyen tüm firmalar tarafından sunulması gereken ve tedarikçinin yeterliliği, BIM uygulama kabiliyeti, deneyim ve kaynakları hakkında bilgiler içeren bir belgedir. Sözleşme öncesi BIM Uygulama Planının bir kısmını, Proje Bilgi Modelinin (PIM – Project Information Model) teslim stratejisi oluşturur. Bu kapsamda Sözleşme öncesi BIM Uygulama Planı, müşterinin bilgi gereksinimlerini tanımlayan ve İşverenin Bilgi Gereksinimleri (EIR) adı verilen doküman göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Söz konusu doküman, özellikle sunulan çözümün müşterinin gereksinimlerini etkin bir şekilde karşılamasını sağlamak için gereken uygulama standartları ve işbirliği yöntemleriyle ilgilidir.

2- Sözleşme Sonrası BIM Uygulama Planı

Projenin ihalesi alındıktan sonra, yönetimini kolaylaştırmak için Sözleşme Sonrası BIM Uygulama Planı (BEP post-contract) hazırlanacaktır. Söz konusu plan, tedarik zincirindeki tüm aktörlerin aşamalı olarak katılacağı etkileşimli bir süreci ifade etmektedir. Planda temel olarak; yönetim düzeyinde her bir profesyonelin rolü, sorumluluk ve yetkisi, sürecin ana aşamaları, işbirliği süreçlerinin tanımı, bilgi modellemesi, teslim stratejisi ve standartlara uyum için gerekli bilgiler yer almalıdır. Ayrıca Proje Uygulama Planına dair bir değerlendirmeyi de içermelidir.

Bilgi Teslim Planı (MIDP – Master Information Delivery Plan) ve Bilgi Dağıtım Faaliyet Planı (TIDP – Task Information Delivery Plan) bu aşamada temel kısımlardır. Bilgi teslim planında amaç; modellerin, çizimlerin, şartname ve yazılım gibi projenin geliştirilmesi için gerekli bilgilerin sağlanmasıdır. Bilgi dağıtım faaliyet planı ise; format, tarih ve sorumluluk dahil her bir faaliyet için hazırlanan bir dizi dokümana atıfta bulunmaktadır.

BIM Uygulama Planının Faydaları

Prof. Dr. Salih Ofluoğlu tarafından BIM Uygulama Planı ile ilgili hazırlanan sunum çalışmasında uygulama planının faydaları şu şekilde sıralanmıştır:

  • Rol ve sorumlulukların netleşmesine yardımcı olur
  • Modellerde kullanılacak detay seviyesini (LOD) tanımlar
  • Proje için önemli aşama ve tarihleri açıklığa kavuşturur
  • Bilgi isteklerini (RFI-Request for Information) azaltır veya geliştirir
  • Proje maliyetini düşürmeye yardımcı olur

BIM Uygulama Planları

Kaynaklar:

Prof. Dr. Salih Ofluoğlu, Bina Bilgi Modelleme Dersi, BIM Uygulama Planı

https://www.bimcommunity.com/technical/load/711/the-bim-execution-plan