BIM’in (Yapı Bilgi Modellemesi) en önemli unsuru “Bilgi” dir. Bir BIM Uygulama Planı (BEP) geliştirilmesinin amacı proje bilgilerinin yönetimini kolaylaştırmaktır. BIM Uygulama Planı, bir projenin “Bilgi Modellemesi” kısmının nasıl yürütüleceğini düzene koymak için hazırlanan plan olarak da tanımlanabilir.

BIM Uygulama Planı, BIM sürecinin merkezinde yer alır ve herhangi bir yeni inşaat geliştirme projesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Öte yandan uluslararası işbirliğinin gerekli olduğu projelerde çalışırken BEP daha kritik hale gelir.

Uygulamada BIM Uygulama Planı, çoğunlukla Bilgi Teknolojisi alanında kullanılan RFI (Bilgi İsteği) / RFP (Teklif Talebi) ile karşılaştırılabilir. BXP, İşverenin Bilgi Gereksinimlerine (EIR) doğrudan bir cevap olarak hazırlanacaktır. İlk olarak iş sahibi, BIM süreci ile ilgili proje beklentilerini BIM şablonu aracılığıyla sunacak ve buna karşılık olarak yükleniciler veya tasarım ekibi de projeyi nasıl teslim edeceklerini bildirecek, BIM Yürütme Planı yoluyla tüm sürecin gözden geçirilmesi ve ana hatlarının belirlenmesi sağlanacaktır. BIM Uygulama Planı, sözleşme ile öngörülen proje teslimatlarını, bilgi alışverişi protokolünü ve şartlarını detaylandıracaktır.

BIM Uygulama Planının Önemi

1. Zamanında ve Bütçeye Uygun Proje Teslimi

BEP uygulandığında, tüm proje paydaşları bundan faydalanacaktır. Dolayısıyla, projenin herhangi aşamasında bir değişiklik ihtiyacı söz konusu olduğunda, herkesin elinde başvurabileceği açık bir genel uygulama olacaktır. BXP’nin temel avantajı, ilgili kişilerin projedeki rollerini ve katkılarını net bir şekilde anlamalarına yardımcı olmasıdır. Düzgün bir şekilde uygulanan BXP, projeye daha geniş bir açıdan bakılmasını sağlar. Sonuç olarak, projenin öngörülen zaman ve bütçe dahilinde hayata geçirilme olasılığı artacaktır.

2. BXP – İnşaat Projesi Yönetmeliği

BIM Uygulama Planı, süreç odaklı profesyoneller tarafından dünya genelinde kabul gören bir kavramdır. Projede yer alan tüm paydaşlara yardımcı olmak için oluşturulmuş bir Yönetmelik/Kural Kitabıdır. BXP, bir inşaat projesinde yer alan kişilerin aşağıdaki sorularına cevap verecek bir belgedir.

BIM sürecinde ne yapacağız?

Ne tür bir format kullanacağız?

Süreç boyunca ne tür yazılımlar kullanılacak?

Süreç boyunca hangi ekipler çalışmaya dahil olacak?

Proje aşamalarının her birinden kim sorumlu olacak?

İlgili ekipler arasında veri alışverişi nerede olacak?

İhtiyacımız olacak modelin kalitesi nedir?

Projenin her aşamasında gerekli olan Gelişim Seviyesi (LOD) nedir?

Her ekibin proje aşamalarındaki rol ve sorumlulukları nelerdir?

3. Açık İşbirliği ve İletişim

BIM Uygulama Planının bir diğer önemli bileşeni, proje sırasında iletişim ve işbirliğidir. Her takım, koordine edilmesi gereken bilgilerin ve bu koordinasyonun zaman çizelgesinin farkındadır. Projenin başlangıcından bitimine kadar, paydaşlar işbirliği konusunda bilgilendirilir ve proje boyunca sorunsuz bir süreç sağlanır. Herhangi bir yanlış anlaşılma durumunda, sorumlu taraf kolayca tespit edilir ve bu sayede sorun kısa sürede çözülebilir.

4. Şeffaflık – İnşaat Projelerinde Hoş Geldiniz Faktörü

Herhangi bir inşaat projesi büyük ölçüde farklı sorumluluklara sahip ekiplerin ürettiği çıktılara bağlı olma eğilimindedir. Böyle bir durumda, şeffaf bir işlem akışına sahip olmak son derece önemlidir. İyi uygulanmış bir BIM Uygulama Planı normalde ilgili tüm ekip ve ekip üyeleri tarafından kullanılabilir. Mimarlar, mühendisler, yükleniciler ve ilgili herkes projedeki rol ve sorumluluğunu bilir. Bu da stressiz bir çalışma ortamı sağlar. İnşaat projelerinde her zaman bir belirsizlik unsuru vardır. Bazen beklenmeyen hava durumları en iyi tasarlanmış planları engelleyebilir. Bu gibi durumlarda, iyi uygulanmış bir BXP, tüm ekiplerin süreçten haberdar olmalarını sağlar. Dolayısıyla, talihsiz olaylar da kolaylıkla çözülebilir.

 

https://www.united-bim.com/bim-execution-plan-bep-guide-for-successful-bep-design-and-execution/