Neden Navisworks?

2893

Gündelik hayatta film izlemek istediğimizde avi, mp4, divx, mpeg gibi pek çok görüntü formatı karşımıza çıkar, aralarındaki farkı bilemeden birini seçtiğimizde, hangi yazılımda çalıştıracağımız sorunuyla karşılaşırız ve birini seçip çalıştıracak yazılımı bulduğumuzda ise bu kez ‘codec yok’ diye bir uyarıyla karşılaşabiliriz..

Aynı sorunu fotoğraf görüntülemek istediğimizde de yaşarız.. jpg, tiff, png, tga ,bmp gibi birçok farklı görüntü formatının ne olduğu, aralarındaki farklar, hangi yazılımda açılacağı gibi çeşitli problemler önümüze çıkar.

Karşılaştığımız bu problemlerin sebebi, bilgisayar programlarını yazanların farklı hedefleri ve buna bağlı olarak ta birbirinden farklı yöntemlerinin olmasıdır. Örneğin video oynatıcı program geliştiren yazılımcılar, aynı konuyu ilgilendirse de teknik özellikleri itibariyle birbirinden farklı özelliklere sahip programlar geliştirmektedirler. Serbest piyasa koşulları, firmalar arası rekabet ve kullandıkları teknolojinin farklı olması da eklenince, aynı alanda birçok farklı dosya uzantısı ile karşılaşmamız kaçınılmaz olur.

Örneğin fotoğraf dosyalarına ait farklı uzantılara sahip dosya formatlarının bir kısmı daha büyük ebatta daha kaliteli fotoğraf görüntüleme imkanı sunarken bir kısmı daha küçük boyutta ama daha hızlı açılabilen görüntüler vadetmektedir. Bazı görüntü formatları sıkıştırma programları ile bilgisayar hafızasında çok az yer kaplayacak şekilde sıkıştırılabilirken bazılarında bu mümkün olmamaktadır.

Bilgisayar ve internet teknolojisi her geçen gün gelişirken, serbest piyasa ve rekabet koşulları da dikkate alındığında zaman içinde bazı dosya formatlarının yok olacağı, yenilerinin ortaya çıkacağı ve her daim bu çeşitliliğin devam edeceği söylenebilir.

Konuya bizi ilgilendiren açıdan yani proje üretimi penceresinden bakalım. Yine karşımızda birçok farklı yazılım ve uzantı var. Örneğin sadece tasarım aşamasında, mimari ekibin Archicad yazılımını, statik ekibin Tekla, MEP ekibinin ise Revit kullandığını farz edelim. Bunlarla birlikte AutocadRhino3ds Max gibi yazılımlar da kullanılıyor olsun. Bu projenin koordinasyon işini ele alalım, elimizde 6 farklı yazılım var. Import/export ile bazı veriler elde ettik, birini bir programda açtık, diğerini başkasında.. Ah diyor insan, şu çizimleri bir arada görebileceğim bir araç olsa elimde!

Bu noktada karşımızı Autodesk Navisworks çıkıyor. Elbette bu yazılımın da avantaj ve dezavantajları ayrıca ele alınabilir ancak örneğimizdeki gibi durumlar için bize sunduğu en önemli özellik, pek çok farklı yazılımı desteklemesi, aynı ara yüzde veri kaybı olmaksızın proje bilgilerini gösterebilmesi.

Farklı proje tasarım ekipleri, projelerini kendi uzmanlıkları doğrultusunda gelişmiş yazılımlarda oluşturmaktadırlar. Proje sürecinde, farklı ekipler tarafından, farklı araçlarda oluşturulmuş projelerin bir araya getirilerek, süperpoze dediğimiz, üst üste çakıştırma yöntemi ile projedeki uyumsuzluklarının giderilmesi gerekiyor. Sonuçta, elimizde çok sayıda değişik formatta projeler oluyor ve bu projeleri açabileceğimiz, okuyabileceğimiz bir araca ihtiyaç duyuyoruz. Bu noktada, Navisworks yazılımı bu farklı formatları bir arada açarak, proje ekiplerine ciddi bir avantaj sağlıyor.

Dosyalar orijinal formatında yada .NWC şeklinde kaydedilerek Navisworks yazılımında, gerçek koordinatlarda (X,Y,Z) bir araya getirilebiliyor. Farklı disiplinlere ait proje uyumsuzlukları kontrol edebiliyoruz. Clash test/ çakışma testleri şeklinde kavramlaştırılan, geometrik modellerin birbirleri ile ilişkilerini (üst üste gelme, iç içe olma vb.) kontrol edebiliyoruz. Çizim üzerinde notlar almak mümkün. Aldığımız bu notları, incelememiz sonucu aldığımız notları, pdf/excel gibi model yerine data işleyen yazılımlara export etme seçeneği mevcut. Çalışırken dosya ağırlaşmadığı için, hız/performans kaybı yaşanmaması ise, bahsedilmesi gereken ayrı bir avantaj.

Özetle, koordinasyon işlemlerinde farklı dosya uzantılarını desteklemesi, kullanıcı ara yüzünün kolaylığı gibi nedenlerle kullanılan etkin koordinasyon araçlarından birisidir Navisworks.

burcinogreten

https://www.linkedin.com/pulse/navisworks-nedir-neden-burcin-ogreten/