Yeni BIM Standardı Engelleri Kaldırsa da BIM’e Geçişte Anahtar Rol Eğitimde

608

2019 yılı Ocak ayının sonlarında, yeni bir uluslararası BIM standardının, ortak projeler hakkında bilgi yönetiminin çerçevesini oluşturan, ISO 19650’nin bir parçası olan kavram ve ilkeleri kapsayan ilk iki kısmı yayınlandı.

Fakat bu yeni uluslararası standartlar inşaat endüstrisinin çalışma yaklaşımını geliştirmeye ayarlanmış olsa da, kabul edilmeleri önünde ne tür engeller var? Değişim ve yeniliklerin benimsenmesi ve bunlara dair eğitimler bakımından zaten geride kalmış olan bir endüstride standartların çekiş gücü ne olacaktır?

Kuşkusuz, İngiltere’nin mevcut PAS 1192 paketi, İngiltere’de BIM Seviye 2’nin benimsenmesi için sağlam bir çerçeve oluşturmuştur. İngiltere, PAS 1192 üzerinde üç yıldan fazla süredir çalışmalarını devam ettirerek güvenilir bir otorite haline gelmiş ve BIM’in ön saflarında dünya çapında kabul görmüştür.

Yeni yayımlanan standart ISO 19650, PAS 1192 paketinin güncellenmiş bir versiyonu olmakla birlikte temel farkı, yeni standardın artık uluslararası niteliği itibariyle tasarım ve inşaat operasyonları için ortak bir referans noktası sağlayabilecek olmasıdır.

Uluslararası fırsat

Evrensel olarak kabul görmüş bir endüstri “dil” ve “süreç yaklaşımı”, farklı diller arasında çeviri işlemine daha az emek ve zaman harcanmasını, ayrıca müşterilerin BIM sürecinin faydalarından daha hızlı bir şekilde yararlanabileceği anlamına gelmektedir.

Nasıl etkileri olacak?

Bununla birlikte, yeni ISO yapı standartlarını iyileştirmeye ayarlanmış olsa da, bazıları bu değişikliklerinin tamamen BIM sürecini benimseyen uygulayıcılar ile halen geçiş aşamasında olan veya kısmen BIM geçiş yapmış uygulayıcılar arasında daha fazla kutuplaşmaya neden olacağından endişe duymaktadır.

Kaçınılmaz olarak, teknolojideki yenilikçiliğin ve standartların gelişiminin hızı, endüstrinin dijital dönüşümünün hızını aştığından, bazı işletmeler geride kalma riski altındadır. Kanıtlar, BIM sürecine geçişte en yavaş olanların, inşaat tedarik zincirindeki fiziksel inşaat işlerinin önemli bir kısmından sorumlu olan işletmeler olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, gerçek bir dönüşüm sağlamak istiyorsak, BIM süreç ve uygulamalarının herkes için kolaylıkla erişilebilir olmasını sağlamalıyız.

Başarının anahtarı eğitimde

Değişim için şirketleri süreç odaklı teknolojinin faydaları konusunda eğitmek artık esastır.

BIM’in benimsenmesini artırma ve yaygınlaştırma noktasında sürekliliğe sahip bir eğitim, BIM’in faydalarını ve müşterilere ve tedarik zincirine sağlayacağı daha geniş çaplı değişikliği tanımanın anahtarıdır.

BIM sadece bir teknoloji veya çözümden ibaret olmayıp tüm proje katılımcılarına fayda sağlayan ortak çalışmalara bütünsel bir yaklaşımdır. İlk tasarımdan inşaat aşamasına kadar, herhangi bir yapının tüm yaşam döngüsü boyunca performansı izlemek için standart bir çerçeve sunar. Ayrıca karar verme süreçlerini desteklemek üzere verilerin doğru bir şekilde işlenmesini, onaylanmasını ve kaydedilmesini sağlar.

BIM, endüstri standartlarının ve düzenleyici kontrollerin sürdürülmesinden doğan bir başka vergi olarak görülmemelidir. Aksine, tarihsel olarak değişim ve gelişime karşı direnciyle bilinen bir endüstri açısından gerçek bir olanaktır.

Şirketleri standartlar konusunda eğitmek BIM’in kendisi kadar önemlidir. Elbette, müşteriler fiziksel varlıklarıyla ilgili güvenilir ve güvenli dijital bilgilere erişmek isterler. Standartları benimsemek müteahhitlerin, danışmanların ve lider tasarımcıların müşterilerine teslimat yaklaşımında tutarlılık sunmalarını ve bu tutarlılıkla daha iyi tasarlanmış ve teslim edilmiş bir ürün sunmalarını sağlayacaktır. Aynı zamanda, bu standartları benimseyen şirketler, sektörün rekabetçi ortamında daha fazla iş almak için kendilerini daha iyi konumlandırmalarına da yardımcı olacaktır.

Söz konusu BIM standartlarının yukarıda sayılan faydalarına ulaşabilmek için, uluslararası inşaat firmalarından bölgesel ve yerel firmalara kadar sektör genelinde BIM’in benimsenmesini teşvik etmek için eğitim faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Ancak o zaman inşaat endüstrisi, teknolojinin benimsenmesi açısından kutuplaşmış ve ilkel olmaktan çok ilerici olarak görülebilir.

Stuart Bell, GroupBC’de BIM uzmanı