BIM- Modelleme Yazılımları İçin Hangi Bilgisayarı Almalıyım?

1284

Hangi sektörde olursak olalım, bilgisayarla çalıştığımız sürece çok defa soracağımız bir soru: Hangi bilgisayarı almayalım? Zaman içerisinde donanım özellikleri gelişmekte, bu özelliklere paralel de yazılım araçları kendilerini güncellemektedirler. Dolayısıyla bilgisayar özellikleri de sürekli güncellenen bir bilgi olmaktadır. Her defasında bilgisayar özelliklerini, piyasada bulunan ürünleri incelemek gerekmektedir. Bilgisayarların çok parçalı ürünler olduğu da hesaba katılırsa bu çalışma göz korkutmaktadır.

BIM Süreçlerinde Kullanılan Yazılımlar ve Gereksinimleri

BIM araçları ile çalışırken Revit, Allplan, Archicad gibi modelleme yazılımları kullanılmaktadır. Autocad ise kullanıcı çokluğu, sektör genişliği gibi özellikleri sayesinde, farklı disiplinler ile iletişime geçilen ve modellerin paylaşıldığı bir araç olma özelliğini devam ettirmektedir. Dynamo, Navisworks gibi araçların da kullanıcıları gün geçtikçe artmakta, ayrıca web tabanlı koordinasyon, veri yönetimi araçları da sürece dahil olmaktadır.

RAM (Bellek)

Bu yazılımların ortak ihtiyacı, RAM (Bellek) alanıdır. RAM: dosyaların hızla yazılıp okunmasına izin veren bir depolama birimidir. 3D çalışmalarda rahat çalışılmasını sağlayan önemli faktörlerden biridir. Model içerisindeki geometri sayısı arttıkça, dosya harekelerinde yavaşlamalar, donmalar artar. Dolayısıyla RAM miktarı arttıkça, çalışma rahatlığı artacaktır.

BIM dosyaları için günümüz koşullarında ideal maksimum dosya boyutu 200 MB dir. BIM Uygulama Planlarında ya da BIM standartlarında bu boyutu aşan dosyaların parçalanması istenmektedir. Diğer araçlarda ise çok daha küçük dosya boyutları, dolasıyla daha az geometriye sahip çizimler söz konusu olmaktadır.

16 GB RAM boyutu BIM araçlarının çoğu için resmi web sitelerinde önerilmektedir. Lakin, pratik kullanımda, Modelleme araçlarının yanında Photoshop, Navisworks gibi başka yazılımların da aynı anda açıldığı hesaba katıldığında, en az 32 GB lik bir RAM kapasitesinin gerekeceği söylenebilir.

Ekran Kartı

Görsel Kaynak: tomshardware

Ekran kartı (Grafik İşleme Ünitesi ) (GPU: Graphics Processing Unit) isminde anlaşılacağı üzere grafik işlemlerinin yapıldığı alandır.

Revit yazılımında model ile çalışırken, ekran kartı yalnızca modeli ekranda döndürmek için kullanılır. Komut girildiğinde, yapılan işlemlerin hızını etkilemez. Daha güçlü bir ekran kartı ile modelde yakınlaştırma, döndürme gibi işlemler daha hızlı çalışacağı için hareket kabiliyetinizi artırır. Çok zayıf ekran kartlarında ise görüntünün donması gibi problemler oluşabilir. Çoğu kullanıcı için, orta sınıf bir ekran kartı yeterli olacaktır.

Lumion, Twinmotion, Enscape gibi gerçek zamanlı görünümler sunan araçlar da pek çok kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. BIM araçlarına da eklentilerle bu özellikler gelmektedir. Bu noktada, ekran kartlarının önemi artmakta ve daha güçlü kartlara gereksinim duyulmaktadır.

İşlemci (CPU)

Bilgisayar üzerindeki işlemlerin yürütüldüğü ve sonuçlarının ilgili yerlere aktarıldığı birim olan işlemci, bilgisayarın en önemli parçalarındandır. Bilgisayarın ana hız ve performansını belirleyen bölümdür. Render işlemlerinde işlemci yoğun bir şekilde kullanılır, çok sayıda hesaplama gereken bu işlemlerde, çekirdek sayısı önem kazanır. Render çalışmalarında daha fazla çekirdeğe sahip olan Xenon işlemciler tavsiye edilmektedir. Xenon işlemciler, aralıksız çalışmalarda daha iyi sonuçlar veren, server sistemlerinde kullanılan lakin daha maliyetli işlemcilerdir.

BIM çalışmaları ise, çok parçacıklı işlemler değildir. Dolayısıyla çok fazla çekirdeğe ihtiyaç duymazlar. BIM çalışmaları için, Intel i7 ve muadili işlemciler tercih edilebilir. Ancak imkân dahilinde ise, i9 ların kullanılması tavsiye edilir. İşlemci modelinde sonra gelen ‘..GHz’ kısmı ise, işlemci hızıdır. BIM araçları için önemli olan bu hız değerleridir.  Yüksek değerler daha hızlı işlemciler demektir. 4.0 Ghz altına düşülmemesi tavsiye olunur.

Harddisk

Bilgisayar içerisindeki bilgilerin depolandığı yerlerdir. Mevcut sistemlerde bilgisayarın en yavaş kısımları, harddiskler idi. SSD (Solid State Disk) ile bu sorun aşılmış oldu. Programları kuracağınız kısım mutlaka solid disk olmalıdır. Dosyaların depolanacağı kısımlar için normal hard disk kullanabilirsiniz. BIM araçları 500MB- 4GB boyutlarında yer kaplayan yazılımlardır. Birkaç tane yazılım kurulacağı düşünülürse, en az 256 GB büyüklükte bir SSD tercih edilmelidir.

Anakart, Kasa, Fan, Güç Ünitesi gibi birimler, performansı etkileyen ana unsurlara göre şekillenecektir. Örneğin, seçmiş olduğunuz işlemci, RAM, ekran kartına göre bir Anakart gerekecektir. Bu sistemin özelliklerine göre bir soğutucu ve bu parçaların yerleştirileceği bir kasa. Bütçe çerçevesinde bu parçalarda gerekli tavizler verilip uygun ürünler seçilebilir.

Çoğu kullanıcı bilgisayar alacağı zaman araştırma yaptığında, önerilen bilgisayar parçası ürünlerin olmasını ister. Şu işlemciyi alın, bu anakartı seçin şeklinde yönlendirmeler bekler. Bunun yerine, bireysel ve mesleki ihtiyaca göre gereksinimleri kavrayarak tercihlerde bulunmak daha sağlıklı olacaktır. Böylelikle, gerekli bilgisayar bileşenleri için bütçenizi daha dengeli bölmüş olursunuz. Pek çok donanım satıcısı, kullanılacak araçlara göre parçaları seçilmiş farklı seviye ve bütçelerde seçenekler sunmaktadır.

Yazılım üreticileri minimum sistem gereksinimlerini web kanallarında paylaşmaktadır. Bunlara göz atmak faydalı olacaktır.

Autodesk Revit aracı temel, orta ve ileri seviye şeklinde gruplama da yaparak asgari gereksinimleri belirtmektedir.

Autodesk Revit Asgari Gereksinimler

Benchmark Testleri

Benchmark testleri farklı sektörlerde, ürünleri kıyaslamak için kullanılan yöntemlerdendir. Bilgisayar sektöründe, donanım ve yazılımları test etmek için sıklıkla benchmark programları kullanılır. Kıyaslamak istediğiniz bilgisayar bileşenleri için benchmark değerlerini inceleyebilirsiniz.

Görsel Kaynak: pugetsystems

Laptop Mu Masaüstümü?

Dizüstü bilgisayarların pratikliği tartışılmaz bir konu. Sürekli hareket ihtiyacı olanların yöneleceği ilk eleme, masaüstü bilgisayarları tercih dışı bırakmak olacaktır. Yine de masaüstü bilgisayar kadar performans alır mıyım sorusu kafalarda soru işareti olarak kalmaktadır. Gelişen teknoloji ile iyi donanım özelliklerine sahip, parçaları isteklere göre değiştirilebilen dizüstü ürünleri bulunmaktadır. Performansı yüksek bir dizüstü seçildiğinde, benzer özelliklerde bir masa üstü bilgisayara göre ekonomik olarak daha pahalı olsa da, iyi özelliklerde bir dizüstü bilgisayarın yanına geniş ekranlı bir monitör eklendiğinde, BIM çalışmaları için yeterli ve konforlu olacaktır.