Uzaktan Proje Yönetiminde Yapı Bilgi Modellemesinin Faydaları

581

BIM’in inşaat sektörüne tanıtılmasıyla birlikte, başta sadece bir model tasarım aracı olarak algılanırken zamanla ortak bir proje hedefi elde etmek için coğrafi olarak ayrılmış ekip üyeleri arasında işbirliğine yönelik bir dosya paylaşım aracına dönüşmüştür.

Artık günümüzde koordinasyon ve yönetimin merkezinde, projenin geleneksel yürütücüsü olan Proje Yöneticisi ile genellikle merkezi bir konumda bulunan veya ana kuruluşun bünyesinde yer alan Proje Yönetim Ofisinde bir BIM koordinatörü bulunur.

Proje Yöneticisi, sahadaki ekip üyelerinin ve diğer proje katılımcılarının faaliyetlerini koordine etmek ve uyumlaştırmak amacıyla, projenin fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin dijital bir temsili olan Yapı Bilgi Modellemesi’nden (BIM) yararlanır.

Projeye dahil olan ve aralarında zaman ve mekansal farklılıklar bulunan, asıl iş sahibi veya alt yüklenicinin üyesi olan bu sanal ekipler, proje hedeflerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için BIM gibi iletişim ağlarıyla güçlendirilir.

BIM, proje kapsamı kontrolü, insan kaynakları yönetimi ve etkili iletişim açısından proje yönetimini kolaylaştırmak için tasarım odaklı modelleme yeteneklerine ve parametrik nesnelere sahiptir.

BIM’in, coğrafi olarak ayrılmış farklı konumlardan projeleri yöneten sanal ekiplerin başarılı olmasında şu 6 konuda önemlidir:

1) İnşaat projelerinin etkin yönetimi

Projenin zaman, maliyet ve kapsam gibi sınırlılıkları dikkate alındığında proje yöneticisinin başarılı bir şekilde proje sunumu açısından genellikle baskı altında olduğu ifade edilebilir.

Bir dosya paylaşım aracı olarak BIM, iş akışının organize edilmesi ve temel proje hedeflerine ulaşılması amacıyla taşeron yönetimi, insan kaynakları yönetimi, proje zamanlama yönetimi, inşaat finansmanı, saha verimliliği, kalite yönetimi gibi çeşitli inşaat modüllerini yönetmek için kullanılabilir.

Öte yandan BIM, gerçek zamanlı veriler üreterek proje ilerlemesini öngörülen ve planlanan hedeflere göre izlemek için kullanılabilir. Bu veriler, proje durumu ve iş akışı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için sanal ekipler arasında gerçek zamanlı olarak paylaşılabilir. Böylece her ekibin sorumluluğundaki işleri ne zaman yerine getireceği hakkında onları bilgilendirir. Ayrıca gerçekleştirilen görevlerin kalitesini izlemek için de kullanılabilir.

2) Proje bilgilerinin eş zamanlı olarak dağıtılması

BIM ile genellikle yüz yüze görüşmelere gerek kalmaz. Dosya paylaşım araçlarının yanı sıra herhangi bir BIM yazılımının ekran paylaşımına izin veren anlık mesajlaşma uygulamaları ile entegre edilmesi sayesinde farklı coğrafi bölgelerde bulunan ekip üyeleri arasında sürekli ve etkili bir iletişim sağlanmış olur. Bu canlı yayın toplantıları anlık proje bilgilerinin iletilmesi, fikir alış verişinde bulunulması ve aynı zamanda yanlış anlaşılmaların netleştirilmesi amacıyla kullanılabilir. Bu yöntemle, bilgilerin kolayca alınması ve görselleştirilmesi sayesinde verimliliğin artacağı söylenebilir. 

3) Proje kapsamının kontrol edilemeyecek ölçüde genişlemesinin önlenmesi

BIM süreci, belirsizliği en aza indirmek, projenin tüm unsurlarının kapsanmasını sağlamak için fiziksel olarak inşa edilmeden önce projenin sanal bir inşasıdır.

Proje kapsam yönetimi için etkili bir araç olan BIM, özellikle yapılacak binlerce faaliyetin bulunduğu büyük projelerde, proje kapsamının kontrol edilemeyecek ölçüde genişlemesini önleyebilir.

BIM bunu, İş Dağılım Yapısı (WBS) olarak adlandırılan bir ayrıştırma yöntemiyle yapar. WBS, projenin tüm faaliyetlerini içerir ve bunları iş paketleri olarak bilinen çok yönetilebilir boyutlara böler. Bu seviyede, görevlerin veya iş paketlerinin ihmal edilmesi zordur, çünkü daha görünür bir seviyededir ve BIM kullanımıyla uzaktan bile Proje yöneticisi tarafından kontrol edilebilir.

4) Müşterilerin etkin yönetimi

Bir proje yöneticisinin zamanının% 90’ının iletişime harcandığı bilinmektedir. BIM, yapısal malzemeleri içeren projelerde teknik ve etkili iletişim için vazgeçilmezdir. 2D çizimlerin aksine BIM, değişiklik talepleri ve proje durumu hakkında müşteriyle iletişim kurmak için mükemmel bir araçtır. Projenin her aşamasında, müşteri ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı bilinmelidir ve bu da BIM çözümlerinin projenin iletişim yönetimine entegrasyonu ile sağlanabilir.

Ayrıca BIM, proje paydaşlarının dokunmatik ekran üzerinden proje modeli ile etkileşime girmesine olanak sağlayarak müşterilerle iletişim eksikliğinden kaynaklanan beklenti uyumsuzluklarını en aza indirir.

5) Sürdürülebilir işbirliği

BIM’in kullanımı proje planlama aşamasının ötesine, uygulama ve izleme aşamasının sonuna kadar uzanır. Projenin yaşam döngüsü boyunca ve hatta bina bakım ve yönetimi için proje sonrası da kullanılır.

İnşaat iş akışı BIM kullanımıyla düzene sokulduğunda, farklı yerlerden gelen proje ekiplerinin, ne zaman projeye dahil olduklarını her zaman öğrenebilmesi mümkün olur. BIM kullanımıyla açıkça tanımlanmış olan iş akış sürecinin her aşamasında, birbiriyle etkileşim halinde olan proje ekipleri, bir sonraki ekibin görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için gerekli tüm desteğe ve lojistiğe sahip olmasını sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yaparak sürdürülebilir bir şekilde çalışacaktır.

BIM ile bir projenin mükemmel iş akışının oluşturulması, her bir ekibin her bir görevinin başlangıç ve bitişinin açıkça tanımlandığı, sona eren faaliyetlerin gözden geçirildiği, proje sunumlarının koordinasyonunun yapıldığı eşsiz bir çalışma paylaşım ortamı sunar.

6) Sanal ekiplerin desteklenmesi

BIM, sanal ekipler arasındaki mesafe ve etkili iletişim sorununu çözer. Video konferans, video aramaları ve benzeri canlı toplantılara izin veren platformlar üzerinde düzenlenen sanal bir toplantıyla herkesi bir araya getirebilir. BIM, bu canlı toplantıda coğrafi olarak farklı yerlerde bulunan ekip üyelerinin mevcut proje durumunu gözden geçirmeleri, hataları analiz edip çözüm önerileri getirmeleri ve projenin geri kalan kısımlarını en az hatayla sürdürebilmeleri için kullanılır.

Sonuç

Herhangi bir projeyi yürüten profesyoneller; coğrafi ayrılık, teknolojik kısıtlamalar, bütçe kısıtlamaları, sınırlı insan kaynakları, hızlandırılmış ve çelişkili ya da yetersiz bilgi gibi zorluklardan bağımsız olarak her zaman başarılı bir proje sunumunun baskısı altındadır.

Proje türüne ve çevresine bağlı olarak BIM, projenin planlanan bütçe, teslim tarihi ve istenen kalite çerçevesinde başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için inşaat sektöründe bulunan diğer teknolojilerle (büyük ve yüksek şantiye alanları için dronelar, gelişmiş grup görselleştirmesi için projektör ekranları, gerçek hayat senaryolarının simülasyonları için sanal gerçeklik vb.) birlikte kullanılması önerilmektedir.

infrapioneer.com/benefits-of-building-information-modelingbim-in-remote-project-management/