KİMLER BIM KOORDİNATÖRÜ OLABİLİR?

836

Birçok insan bana nasıl BIM koordinatörü olduğumu soruyor. Özel bir eğitim görüp görmediğimi, BIM’de lisansüstü eğitim alıp almadığımı, beni böyle bir rol için yetkilendiren bir sertifikaya sahip olup olmadığımı merak ediyorlar. Tüm bu soruların cevabı kısaca “Hayır”.

Ancak ben BIM Koordinatörü olmakla ilgili bu soruların cevaplarını merak ettiğim için halihazırda çeşitli firmalarda BIM Koordinatörü olan arkadaşlarımla ilgili bir araştırma yaptım. Onların BIM ile çalışmaya nasıl başladıklarını sorguladım. Aldığım cevaplarda benim tecrübelerime benzer şekilde bir çok ortak nokta olduğunu fark ettim ve bunları paylaşmak istedim.

Kısaca Benim Hikâyem

BIM nispeten yeni bir teknoloji. Dolayısıyla ben de dahil olmak üzere BIM konusunda yönetici pozisyonunda çalışan insanların çoğunluğu kariyerlerine BIM Koordinatörü olma niyetiyle başlamamıştır.

Eğitimimi tamamladıktan sonra mesleğe yapı tasarımcısı olarak başladım. Çalışmalarımı sürdürürken, günlük işlerim sırasında yaptığım birçok aktivitenin tekrarlı olduğunu ya da daha hızlı yapılabileceğini fark ettim ve bunları geliştirmenin yollarını aramaya başladım. Bu dönemde aklıma üniversite eğitimim sırasında aldığım modelleme yazılımı kullanımına dair dersler geldi. Bu derslerde çizimleri otomatik olarak her değişiklikle güncelleyen 3D dokümantasyon sağlama yolları olduğunu öğrenmiştim. Aradığım şey de tam olarak buydu. Böylece modelleme ve modeldeki bilgilerle çalışma konusuna eğilmeye başladım. Açıkçası bundan sonrası kendiliğinden gelişti. İşimi değiştirerek ana dokümantasyon olarak modelleri kullanan bir tasarım ekibine katıldım. Artık 2D çizime geri dönmeyeceğimi biliyordum.

BIM sürecinde sonraki adımlarım ise yeni bilgi yönetimi metodolojilerini öğrenmek, başkalarına 3D yazılımla çalışmayı öğretmek ve multidisipliner model koordinasyonunu yürütmek oldu.

Zamanla ekip yönetimi ve projeler için BIM stratejileri oluşturma ile ilgili yeni sorumluluklar almaya başladım.

Yukarıda bahsettiğim BIM Koordinatörü arkadaşlarımın hikayelerini dinlediğimde onların da benzer süreçlerden geçtiklerini fark ettim.

Kariyerle İlgili İlk Tercihler Ne Kadar Önemli?

Şahsen, bazılarının düşündüğü gibi kariyerinizdeki ilk tercihlerin sonrasını da tamamen şekillendirdiği fikrine katılmıyorum. Benim yaşadıklarımdan görebildiğiniz gibi, BIM Koordinatörü olmam tamamen BIM süreciyle ilgili bilgi ve becerilerimi geliştirmemle ilgiliydi. Bu pozisyonu elde etmenin de elbette farklı yolları var. Ancak genel olarak BIM Koordinatörlerinin başlangıçta;

  • Mimarlar,
  • MEP mühendisleri,
  • Yapı Mühendisleri,
  • İnşaat mühendisleri,
  • Modelciler,
  • CAD yöneticileri,
  • BIM için yazılım geliştiren bir BT şirketindeki Ürün Yöneticileri,

veya BIM ile bağlantılı olmayan bir pozisyondan gelenler olduğunu görüyoruz.

Görüldüğü gibi halen BIM Koordinatörü olanların ilk pozisyonları o kadar önemli değil. Ancak çoğu durumda, BIM koordinatörleri, tasarımcılar veya şantiye mühendisleri gibi bir üretim rolünden gelmektedir. Çalışma alışkanlıkları, bilgi ve yetenekleri ise genellikle bir BIM Koordinatörü istihdam etmeye karar verirken şirketlerin dikkate alacağı özelliklerdir.

Genellikle bir kişinin BIM Koordinatörü olarak görevlendirilmesi yeteneklerinin başkaları tarafından fark edilmesinin bir sonucudur. Bu kişiler, çalıştıkları şirkette/ofiste kullanılan BIM yazılımında uzmandır. Koordinatörün rolü de doğal olarak bu çerçevede gelişir.

Size Avantaj Sağlayacak Beceriler

Arkadaşlarımla yaptığım konuşmalarda, BIM Koordinatörleri olmalarına yardımcı olan becerilerde bazı benzerlikler olduğunu fark ettim. İşte bunlardan birkaçı:

  • Proje ekibinin diğer üyelerine 3D dokümantasyon oluşturma ve çalışma ile ilgili sorunları açıkça ve basit bir şekilde anlatabilirler,
  • Modelleme programlarının potansiyelini herkesten daha iyi anlıyorlar,
  • Modellerin Paylaşılan Parametreler gibi bilgi değişimi inceliklerini biliyorlar,
  • Birkaç BIM yazılımında çalışabiliyor ve bunların birbirleriyle nasıl iletişim kurabileceklerini biliyorlar,
  • Projede IFC ve BCF dosyalarını kullanma konusunda çok istekliler,
  • Yeni modelleme yöntemleri konusunda istekliler,
  • Yeni yazılım öğrenmekle ilgileniyorlar,
  • Piyasada bulunan teknik ve araçlar vasıtasıyla tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek çalışmalarını basitleştirmeye çalışıyorlar,
  • Tekla BIM Sight, Solibri Model Checker veya Navisworks gibi koordinasyon programlarının nasıl kullanılacağını biliyorlar,
  • Herhangi bir departman, sektör veya şirket ile etkili iletişim kurabiliyorlar,
  • Diğer çalışanlar, 3D modeller ve genel olarak BIM ile ilgili problemleri çözerken onlara güvenebileceklerini biliyorlar.

Peki Bu Becerileri Kazanmak İçin Ne Yapmalısınız?


Öncelikle günlük işinizde 3D modeller uygulamaya başlayın ve bu modellerde yer alan bilgileri kullanın.

Bunun basit ve oldukça genel bir cevap olduğunun farkındayım. Ancak, günlük çalışma zorluklarının iyi bir BIM Koordinatörü olmak için doğru becerileri geliştirmenin en iyi yolu olduğuna inanıyorum. Unutmayın, en önemli şey pratik yapmak, pratik yapmak ve bir kez daha pratik yapmaktır. Bu noktada başlamak için birkaç ipucunu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Girişimde bulunun ve modelle daha hızlı çalışmanıza yardımcı olacak şeyler öğrenin,
  • Modelde uygulanan bilgilerin nasıl yönetileceğini öğrenin,
  • Ofiste, bilen “kişi” olun:… örneğin: Revit, Archicad, Civil 3d, Sketchup, Solibri, Allplan, Novapoint,
  • Modeller arasında bilgi aktarma stratejilerini araştırın,
  • Açık dosya formatları ile arkadaş olun: IFC ve BCF,
  • Diğer şirketlerin BIM’i projelerine nasıl uyguladıklarını keşfedin,
  • BIM ile ilgili etkinliklere katılın.

Şirketiniz BIM teknolojisini herhangi bir düzeyde uygulamazsa?

Bu durumda iki seçeneğiniz var:

İlk olarak, çalıştığınız şirketteki karar vericiyle konuşun ve onu BIM kullanımı konusunda ikna etmeye çalışın. BIM’i uyguladıktan sonra şirketin ne gibi faydalar sağlayabileceğini göstermek işinize yarayabilir.

İkincisi, ilk seçenekte başarısız olursanız zaten BIM kullanan ve yeteneklerinizi geliştirme çabalarınızı destekleyecek başka bir şirkete geçmeye çalışın.

BIM Koordinatörü olarak çalışmak için kursa gitmek

BIM Koordinatörü veya BIM Uzmanı olmak için açılan eğitim ve kurslar mantar gibi çoğalmaktadır. Aslında bu durum insanların BIM teknolojisine olan ilgisinin ve BIM’in günlük proje hayatında kullanımının önemine dair farkındalığın arttığını gösteriyor. Bununla birlikte BIM konusuna yeni başlayanları, katılacakları kurs ve diğer eğitim çalışmalarını akıllıca seçmeleri konusunda uyarmak istiyorum.

Kurs ve eğitimleri incelerken, BIM teknolojisini yalnızca kitap ve derslerden tanıyan teorisyenleri değil, uygulayıcılar tarafından aktarılacak bilgi ve tecrübeye bakmayı unutmayın.

Sonuç

BIM Koordinatörü, diğer birçok mesleğin aksine, nasıl olunacağına dair önceden tanımlanmış bir kesin bir yolu olmayan oldukça “taze” bir meslektir. Yeni şeyler öğrenmekten hoşlanan, zorluklardan korkmayan ve davranışlarında tutarlı olan insanlar için uygun bir pozisyondur. Koordinasyonun kendisi, öncelikle insanlar için çalışmakla ilgilidir. Daha sonra siz de BIM’i bir projeye uygulamak için gerekli kavramlar oluşturacak, BIM stratejinizin nasıl çalıştığını başkalarına açıklayacaksınız.

Kaynak:

www.bimcorner.com/who-can-become-bim-coordinator/

BIM Uzmanı/Yöneticisi Nedir? Kimdir? fikir yazısına göz atabilirsiniz.